Drie miljoen voor maatregelen OV in Noord-Holland

Haarlem – Ruim drie miljoen euro voor extra maatregelen OV
– Introductie van een dalkaartje van 2 euro voor busreizigers in Noord-Holland Noord;
– Aanschaf van boordcomputers voor de bus voor betere doorstroming en actuele reisinformatie;
– Roetfilters voor alle bussen in Noord-Holland Noord;
– Aanleg nieuwe bushaltes in Haarlem/IJmond en Gooi en Vechtstreek;
– Verbeteren toegankelijkheid van haltes door verhoging van perron naar 18 cm.
Bovengenoemde extra maatregelen (en nog meer) ter verbetering van het openbaar vervoer (OV) willen Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zo snel mogelijk invoeren. De geraamde kosten ervan: ruim drie miljoen. Aan Provinciale Staten vraagt het college dit bedrag af te wegen bij de behandeling van de najaarsnota.

In Noord-Holland Noord is al een aantal maatregelen genomen die het openbaar vervoer moeten verbeteren. Goede aansluiting van bus en trein is daarvan een onderdeel. Heel actief zullen inwoners nu via huis aan huis materiaal gewezen worden op de mogelijkheden die het openbaar vervoer biedt. Ex-studenten die niet meer in aanmerking komen voor de Studenten OV-jaarkaart krijgen de kans om met korting een reguliere maand- of jaarkaart te kopen. Reizigers die vaste klant zijn van het openbaar vervoer kunnen gratis iemand meenemen en koop je een zogenaamde Buzzer dan reizen daar twee volwassenen twee kinderen op tegen een sterk gereduceerde prijs. De extra inzet van marketing en communicatieacties om de mogelijkheden bekend te maken kost 25.000 euro.

Introductie dalkaartje van 2 euro
Gezien het succes van het experiment van 1 euro kaartjes in Den Helder, Enkhuizen en Hoorn zijn Gedeputeerde Staten nu van plan in de rest van de regio Noord-Holland Noord, voor de proeftijd van een jaar, het dalurenkaartje van 2 euro te introduceren. Vanaf december 2005 kunnen reizigers na 9 uur ’s ochtends en in het weekend voor dat bedrag gebruik maken van alle buslijnen, met uitzondering van lijn 132 (Alkmaar-Harlingen, lijn 350 ( Alkmaar –Leeuwarden) en lijn 135 (Hoorn-Den Oever-Den Helder. (kosten maximaal 300.0000 euro).

Aan de overige voorstellen die Gedeputeerde Staten nu doen ter verdere verbetering van het openbaar vervoer, hangen ongeveer de volgende bedragen .Voor de boordcomputers op alle bussen in Noord-Holland-Noord ( in Alkmaar is dat al ingevoerd. ) 750.000 euro. Het aanschaffen en onderhoud van roetfilters voor de 59 bussen die dat nog niet hebben in het Noord-Holland Noord, gaat 150.000 euro kosten. Voor de aanleg van nieuwe haltes in Haarlem/IJmond en Gooi en Vechtstreek is een bedrag van 450.000 euro geraamd. Voor de installatie van computertechnieken op verkeersregelinstalaties in Haarlem/IJmond en Gooi en Vechtstreek is een bedrag geraamd van 90.000 euro en het verbeteren van de toegankelijkheid van haltes gaat 485.000 euro kosten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Noord-Holland