Fugro: bod op aandelen Exploration Resources ASA

Leidschendam – Fugro N.V. doet een bod op alle aandelen Exploration Resources ASA. De aandelen Exploration Resources zijn genoteerd aan de beurs van Oslo. Het bod bedraagt NOK 290 per aandeel in contanten.

Het bod vertegenwoordigt een premie van 20,8% ten opzichte van de slotkoers voor Exploration Resources op 12 augustus 2005 van NOK 240, en een premie van ongeveer 46% en 68% ten opzichte van de gemiddelde slotkoersen over respectievelijk de afgelopen 30 en 90 handelsdagen.
De grootste aandeelhouder van Exploration Resources, G.C. Rieber & Co. AS en algemeen directeur Paul-Chr. Rieber, die een totaal van 1.349.011 aandelen Exploration Resources vertegenwoordigen, wat ongeveer gelijk is aan 20,4% van het aantal uitstaande aandelen Exploration Resources, hebben het bod geaccepteerd door al hun aandelen onherroepelijk aan te bieden. De aanbiedingen zijn onherroepelijk voor een bepaalde periode en op voorwaarde dat het bod van Fugro door ten minste voor 70% van het uitstaande aandelenkapitaal zal worden geaccepteerd.

Het bod is onder voorbehoud van acceptatie van meer dan 90% van het totaal aantal uitstaande aandelen Exploration Resources. Het bod is ook onder voorbehoud van goedkeuringen van relevante autoriteiten, dat geen materiële verslechtering van de financiële positie, de balans, de vooruitzichten van Exploration Resources voor de afronding van de transactie zich voordoen, en een due diligence. Daarnaast is het bod op voorwaarde dat er geen nieuwe aandelen Exploration Resources zullen worden uitgegeven voor de afronding van het bod (anders dan die voor de aandeelhouders van Multiwave Geophysical Company ASA worden uitgegeven in de fusie). Het bod zal ook gelden voor aandelen die worden uitgegeven in bovengenoemde fusie.
De biedingsperiode zal beginnen en de verspreiding van de nodige documentatie zal zo snel als praktisch mogelijk is worden gedaan.

De Raad van Commissarissen van Exploration Resources is over dit bod geïnformeerd.

De voorgenomen acquisitie heeft als doel Fugro’s activiteiten in de offshore seismische markt verder te versterken en het wereldwijde aanbod van diensten verder te verbeteren. In dit opzicht heeft de joint venture van beide bedrijven, waaronder Fugro de marketing verzorgt, en geofysische diensten en seismische bemanning en diensten levert aan Exploration Resources, de afgelopen drie jaar bewezen een succesvolle combinatie te zijn.

De heer Kramer, President-Directeur van Fugro: “De voorgenomen overname zal Fugro in staat stellen om haar groeidoelstellingen op een verantwoorde wijze te realiseren door het overnemen van een bestaande vloot in plaats van het bestellen van nieuwe schepen die de wereldwijde capaciteit verder zou vergroten en daarmee de markt potentieel verzwakken.”

Fugro en Exploration Resources werken goed samen in de huidige joint venture. Gegeven de relatief korte resterende periode van de joint venture-overeenkomst, zou Fugro andere groeimogelijkheden buiten de joint venture moeten overwegen mocht de overname niet slagen. Een combinatie van Fugro en Exploration Resources heeft de voorkeur omdat hiermee het vermogen om te concurreren en bevredigende financiële resultaten te behalen wordt vergroot.

Fugro’s offshore seismische activiteiten zijn gesitueerd in Noorwegen en zal de positie van beide bedrijven in Bergen en Oslo verder versterken, waardoor de gecombineerde onderneming een sterke speler blijft en lokaal een favoriete werkgever.

Alfred Berg ABN AMRO is de financieel adviseur van Fugro in verband met het bod. Thommessen Krefting Greve Lund is de juridisch adviseur van de onderneming.

Profiel Exploration Resources:

Exploration Resources is ontstaan uit de afsplitsing van alle seismische activiteiten van Rieber Shipping ASA op 8 maart 2005. Exploration Resources biedt diensten aan op het gebied van seismische dataverzameling met sleepkabels, zowel op contractbasis als multiclient, en operaties op de zeebodem voor 4C-seismiek en zeebodem elektromagnetische dataverzameling via hun dochteronderneming Multiwave.

Exploration Resources bezit 5 schepen en opereert in totaal 6 schepen op het gebied van hoge kwaliteit 2D en kostenefficiënte 3D. In 2003 zijn Exploration Resources en Fugro samen een joint venture gestart waaronder Fugro de marketing van de schepen verzorgt en geofysische diensten, seismische bemanning en diensten aan Exploration Resources ASA levert.

De onderneming heeft haar hoofdkantoor in Bergen in Noorwegen, en staat genoteerd aan de beurs van Oslo.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Fugro N.V.