Conferentie over stedelijk netwerken

‘s-Hertogenbosch – Het op bestuurlijk niveau samenwerken tussen steden en regio’s wordt steeds belangrijker. Hoe onderlinge concurrentie kan worden vermeden en gezamenlijke doelen bereikt kunnen worden, dat is de inzet van de conferentie “European Coöperation between regional and local Authoroties’’. De provincie Noord-Brabant organiseert deze conferentie op 3 februari 2005. Bestuurders en wetenschappers uit heel Europa nemen hieraan deel.

Regio’s en grote steden zijn van elkaar afhankelijk maar tegelijkertijd elkaars concurrenten. Wetenschappers uit negen Europese landen hebben de afgelopen vijf jaar onderzocht hoe steden het beste met elkaar kunnen samenwerken. De trends en ontwikkelingen zijn beschreven in het boek ‘Urban-regional governance in the European Union’. Bestuurskundige prof. F. Hendriks van de Universiteit van Tilburg zal het eerste exemplaar uitreiken aan de commissaris van de koningin van Noord-Brabant, mevrouw H. Maij-Weggen. Gedeputeerde O. Hoes, voorzitter van de stuurgroep BrabantStad, zal diverse workshops leiden.

Alle succesvolle gebieden in de wereld bestaan uit stedelijke netwerken. Goede voorbeelden hiervan, die ook bij het onderzoek zijn betrokken, zijn het Ruhrgebied (Duitsland), Stockholm (Zweden) en de Vlaamse Ruit (Antwerpen, Gent, Brussel en Leuven).
Noord-Brabant heeft een goed functionerend stedelijk netwerk: BrabantStad. De provincie werkt hierin samen met de vijf grote Brabantse steden (Breda, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Helmond en Tilburg) aan een ambitieus programma. BrabantStad is een erkende gesprekspartner van het rijk.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Provincie Noord-Brabant