Conflict in de bouw op stapel

Woerden – Op dinsdag 30 november om 10:30 uur organiseren de bouwbonden FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Vakvereniging Het Zwarte Corps een persbijeenkomst. Het is tijd voor actie in de bouw. Werknemers in de bouw wachten al meer dan 7 maanden op een nieuwe CAO. Bouwwerkgevers weigeren met de bonden om de tafel te gaan zitten.

In het voorjaar liep het overleg tussen werkgevers en werknemers vast omdat de onderhandelaars van werkgevers de CAO op tientallen punten wilden verslechteren. Verslechteringen die de bouwvakker, die dit jaar al aan de nullijn vastzit, honderden euro’s kost. Werkgevers zeiden bovendien meer duidelijkheid te willen over de toekomst van het vroegpensioen. Die duidelijkheid is er nu. Met het centraal akkoord is er ruimte om een goede vroegpensioenregeling overeind te houden. Maar de werkgevers verklaren op voorhand al dat ze geen cent over hebben voor het vroegpensioen van hun werknemers. Ook van loonsverhoging kan geen sprake zijn. Volgens werkgevers gaat het slecht met de bouwbedrijven vanwege de boetes van de bouwfraude. De bouwbonden zijn van mening dat werknemers niet hoeven te lijden onder de gevolgen van de fraude. Werknemers worden immers al genoeg gestraft door de slechte naam die de bouw heeft opgebouwd door de bouwfraude.

FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Vakvereniging Het Zwarte Corps vinden het schande dat de werkgevers zo lang weigeren te onderhandelen. Dat is slecht voor de verhouding met de vakbonden en slecht voor de verhoudingen binnen de bedrijven.En slecht voor het imago van de bouwnijverheid.

Als werkgevers volharden in hun opstelling, roepen zij zelf het conflict over zich af. Alweer.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht FNV Bouw