Actie Bouwen en Wonen opgeschort

Woerden – De geplande landelijke manifestatie op woensdag 10 november a.s. van FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en vakvereniging Het Zwarte Corps is opgeschort. Met het onderhandelingsresultaat dat bonden, werkgevers en kabinet hebben bereikt, zijn de meest omstreden ingrepen bij het prepensioen en de sociale zekerheid van de baan.

De massale acties van de campagne ‘Nederland verdient beter!’ hebben hun vruchten afgeworpen: het kabinet bindt in.

Het actiecomité van de vakbonden, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en vakvereniging Het Zwarte Corps had een grote rotestmanifestatie in de steigers staan op het Malieveld en op het plein voor de Tweede Kamer. Duizenden bouwvakkers, werknemers in de meubel- en houtsector, werknemers uit de groenvoorziening en van de wooncorporaties en kraanmachinisten van Het Zwarte Corps hadden te kennen gegeven woensdag a.s. naar Den Haag te komen.

De komende weken gaan de bonden FNV, CNV en MHP het resultaat met een positief advies voorleggen aan hun achterban. De leden hebben het laatste woord.

Vut en prepensioen zijn belangrijke thema’s voor de bouwbonden. In de sectoren met slijtende beroepen waar bovendien vaak op jonge leeftijd begonnen wordt, moeten werknemers op tijd kunnen stoppen.

Met de slogan ´Veertig jaar werken is meer dan genoeg´ hebben de bonden lange tijd keer op keer benadrukt dat dit een eerlijke norm is in de zware sectoren. De afgelopen weken hebben steeds meer partijen deze norm omarmd en uiteindelijk is het in het onderhandelingsresultaat mogelijk om na 40 jaar werken te stoppen op 60-jarige leeftijd.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht FNV Bouw