Brinkman: starre cao kost omzet

Gouda – De starre bouw-cao kost aannemers onnodig omzet. Die conclusie trekt AVBB-voorzitter Brinkman in een vraaggesprek met De Telegraaf dat vandaag is gepubliceerd.

De oneigenlijke concurrentie van niet cao-volgende zelfstandige bouwers neemt toe, aldus Brinkman. In het gesprek zegt hij onder meer: “Wij verbazen ons erover dat de bonden zo hardnekkig willen vasthouden aan oude waarden en tradities, terwijl we echt flexibeler moeten worden. We zitten enorm met de vaste schema’s uit de cao in onze maag. Denk gewoon even na. Voor een kabellegbedrijf is het in bevroren grond moeilijk kabels leggen. We gunnen iedereen zijn vakantie, maar het is buitengewoon raar als we goed weer niet gebruiken om extra werk te verrichten. Zo is het ook efficiënter als we wegen kunnen aanleggen of opknappen in de stille zomerweken, zodat je er zo min mogelijk mensen mee lastig valt. Net zoals de verbouwing van een school het best in de zomervakantie kan plaatsvinden.”
Andere sectoren zijn volgens Brinkman al veel verder in flexibilisering. Volgens hem is de bouwsector achter blijven lopen bij andere branches. “We moeten de ogen niet sluiten voor alle maatschappelijke veranderingen.” De cao moet daarnaast veel meer aan individuele wensen gaan voldoen, van werkgevers én werknemers. “Tot nu toe is de bouw-cao wel heel erg collectief geweest. Dat werkt gewoon niet meer”, aldus de AVBB-voorzitter in het vraaggesprek met De Telegraaf.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht AVBB