Netwerk voor gemeentelijke ingenieurs op internet

Groningen – Op initiatief van de gemeente Groningen is een nationaal opererend ingenieursnetwerk van start gegaan. Het internet-netwerk biedt een platform aan (vooralsnog) twintig Nederlandse gemeentelijke ingenieursbureaus. Zij kunnen ieder voor zich snel te rade gaan bij hun collega’s voor aanvullende kennis en advies op het gebied van openbare werken en infrastructurele projecten. Het wiel hoeft zodoende niet steeds opnieuw te worden uitgevonden. Deze vraaggerichte kennisuitwisseling bespaart veel tijd en geld. Voor de gemeente Groningen wordt de besparing op jaarbasis geschat op een kleine half miljoen euro.

Nederlandse gemeenten werken doorgaans redelijk autonoom, ze doen (te) weinig aan kennisuitwisseling. Bij de gemeentelijke ingenieursbureaus is dit niet anders. Een voorbeeld uit de praktijk: de gemeente Utrecht geeft een marktpartij opdracht om de eigenschappen van een speciaal soort asfalt te onderzoeken. Een tijdje later geven de gemeente Amsterdam en Den Haag onafhankelijk van elkaar dezelfde opdracht aan een (duur) extern adviesbureau.
Geen schoonheidsprijs waardig in deze tijd van bezuinigingen.

Het Ingenieursbureau van de dienst RO/EZ heeft het intiatief genomen om deze ‘eilanden-cultuur’ in positieve zin te doorbreken. In het nieuwe kennis-netwerk werken Nederlandse gemeentelijke ingenieurs van (vooralsnog) 20 middelgrote Nederlandse gemeenten nadrukkelijker samen en leren ze van elkaars kennis en kunde. Het systeem werkt even eenvoudig als doeltreffend. Alle in Nederland betrokken gemeentelijke ingenieurs krijgen toegang tot het internet-platform en kunnen ieder voor zich gemakkelijk en eenvoudig vragen stellen aan collega’s in den lande. Omgekeerd kunnen ze ook snel antwoord geven op door anderen gestelde vragen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Binnen het landelijke ingenieurs-netwerk is dit digitale platform met groot enthousiasme ontvangen. Enerzijds kwam dit door de daadkrachtige en pragmatische aanpak, anderzijds door de lage productiekosten (slechts € 100 euro voor een eigen internet-domein). Het principe van het nieuwe kennisuitwisselings-netwerk is ook toepasbaar op andere gemeentelijke diensten.

Burgemeester Jacq. Wallage stelde maandag 28 juni 2004
www.ingenieurswerk.nl
officieel in gebruik.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht gemeente Groningen

Netwerk voor gemeentelijke ingenieurs op internet | Infrasite