DHV wint CROW-prijs met toekomstvisie openbare ruimte

Amersfoort – Advies- en ingenieursbureau DHV heeft tijdens de Wegenbouwkundige Werkdagen 2004 de CROW-prijs gewonnen voor de beste bijdrage met een toekomstvisie op het beheer van openbare ruimte. Daarin pleiten de auteurs voor een herbezinning op het beheer van openbare ruimte omdat veel te weinig rekening wordt gehouden met het belang van burgers.

Volgens Iddo Keuning en Peter Schut, de auteurs van de winnende bijdrage ‘Een pleidooi voor praktisch beheer van de buitenruimte’, praten Nederlandse bestuurders teveel en produceren ze teveel rapporten en nota’s over kwaliteit en wijkbeheer. Zij willen teveel regelen in systemen en normeringen, terwijl het er uiteindelijk om draait dat burgers en bedrijven tevreden zijn met de omgeving waar ze wonen en werken. Dat wordt in alle discussies nog wel eens over het hoofd gezien, menen de twee.De bijdrage van Keuning en Schut aan de Wegenbouwkundige Werkdagen is een oproep aan Nederlandse bestuurders en beheerders tot zelfreflectie. Ze reiken in hun stuk zeven bouwstenen en vier beheergereedschappen aan waarmee bestuurders aan de slag kunnen.

Tijdens het congres kregen de auteurs bijval van onder andere de Delftse hoogleraar André Molenaar. Hij riep technici op om over hun eigen grenzen heen te kijken. Gebeurt dat niet, dan zullen technisch adviseurs ‘de boot missen’ in hun contact met bestuurlijk Nederland.

De Wegenbouwkundige Werkdagen worden eens per twee jaar georganiseerd door CROW, kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Het is een tweejaarlijks congres dat bezocht wordt door veel toonaangevende Nederlandse wegenbouwers.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht DHV