Aanleg containerterminal Bremerhaven voor Van Oord

Rotterdam – Van Oord heeft opdracht ontvangen voor de aanleg van de vierde containerterminal in de Bremerhaven, Duitsland. Opdrachtgever is de Containerterminal IV JV. Het contract heeft een totale waarde van circa EUR 85 miljoen. Het project start half juni en wordt in december 2008 opgeleverd.

De werkzaamheden bestaan uit het baggeren van een bouwput, verdieping van de ligplaats en het opspuiten van een haventerrein. Voor de aanleg van een containerterminal over een lengte van 1.670 meter wordt ruim 600.000 kubieke meter klei verwijderd. De bouwput wordt gevuld met circa 1,1 miljoen kubieke meter zand. De ligplaats voor de containerterminal wordt verdiept naar – 17,5 NN meter. Hiervoor moet circa 1 miljoen kubieke meter zand en klei worden verwijderd. Voor het opspuiten van het containerterrein is ruim 9 miljoen kubieke meter zand nodig. Sleephopperzuigers winnen het zand op de rivieren Jade en Weser.

Van Oord zet de sleephopperzuigers Geopotes 15 en HAM 311 in. De HAM 311 wordt voorzien van een rainbowinstallatie aan de zijkant van het schip, zodat het schip ook in sterke stroming zand kan lossen. Daarnaast zullen een specialistisch waterinjectievaartuig, een baggermolen en een backhoe worden ingezet.

Van Oord is een aannemer in bagger- en waterbouwkundige werken die zich wereldwijd richt op baggeren, kustwaterbouw en offshore. Van Oord werkt vanuit een twintigtal kantoren over de gehele wereld, telt 2.800 medewerkers en heeft de grootste en modernste vloot ter wereld. Eind 2003 is Van Oord ontstaan uit de fusie tussen Ballast Ham Dredging en Van Oord ACZ.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Van Oord nv