Minder ongevallen in de bouw

Gouda – Dat er minder ongevallen in de bouw zijn, is goed nieuws. De sector heeft zich de laatste jaren erg ingespannen op het gebied van arbeidsomstandigheden en veiligheid. Die inspanningen werpen nu hun vruchten af.

Het AVBB heeft een arboconvenant afgesloten met vakbonden en de overheid over fysieke belasting, kwarts werkdruk en OPS. Verder zijn er in de CAO afspraken gemaakt om onderzoek te doen naar het optimale gewicht van lijm- en metselblokken en naar vermindering van wateroverlast op de bouwplaats.
Op 18 mei jl. is er een campagne valgevaar gestart met het motto 1op6. De campagne moet bouwvakkers bewust maken van het risico dat zij lopen tijdens hun werk: 1 op de 6 bouwvakkers komt tijdens zijn loopbaan ernstig ten val. De daling van het aantal ongevallen in de bouw kunnen we (nog) niet aan deze campagne toeschrijven. Wel blijkt hieruit hoe belangrijk het is om aandacht te blijven besteden aan arbeidsomstandigheden en veiligheid en actief beleid te voeren op dat gebied. Het gaat om bewustwording, iedereen in de bouw moet zich ervan bewust zijn wat de risico’s zijn voor de gezondheid en de veiligheid en zich hiernaar gedragen. Dat bereiken we alleen door erop te blijven hameren hoe belangrijk het is om veilig en gezond te werken en de juiste maatregelen te treffen.

Na het goede bericht dat het aantal ongevallen in de bouw vorig jaar is afgenomen, mogen we niet tevreden achterover leunen. Het moet juist aanleiding zijn er extra tegenaan te gaan. De campagne valgevaar “1op6” van CAO-partijen biedt die gelegenheid. Na de bouwvak worden nieuwe campagneactiviteiten uitgevoerd. De campagne duurt tot juni 2005.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht AVBB