Spoorbrug Oosterbeek geopend

Den Haag – De aangepaste spoorbrug over de Rijn bij Oosterbeek is vanmiddag geopend door staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen. Door de aanpassing van de brug kan het water van de Rijn bij hoog water nu vrij doorstromen.

De extreem hoge waterstanden van 1993 en 1995 waren voor Verkeer en Waterstaat aanleiding een reeks maatregelen in gang te zetten onder de noemer ‘Ruimte voor de Rivier’. Tot voor kort liep de spoorlijn Arnhem – Nijmegen door uiterwaarden van de Rijn bij Oosterbeek over een zevenhonderd meter lange spoordam. Deze dam, een soort ‘golfbreker’ voor de rivier, was bij hoogwater een aanzienlijke barrière voor een vlotte waterafvoer. Het water werd door dit ‘obstakel’ behoorlijk opgestuwd, wat leidde tot hogere waterstanden bij Arnhem.

In samenwerking met ProRail is de helft van de dam vervangen door bruggen. Hiermee is de constructie waterdoorlatend geworden. De rivier kan nu vrij onder de brug doorstromen bij hoogwater. Bovendien is er in de dam een doorgang gemaakt voor wild.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Spoorbrug Oosterbeek geopend | Infrasite