ARCADIS geselecteerd voor HSL Frankrijk-Spanje

Arnhem – ARCADIS heeft bekendgemaakt dat zij als deel van een consortium het ontwerp zal maken en het project management zal uitvoeren voor een hogesnelheidslijn en spoortunnel door de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje. Het consortium bestaat verder uit specialisten van INGEROP (Frankrijk), SENER (Spanje) en TUCRAIL (België). Het project betreft de aanleg van een spoor voor personenvervoer en voor goederenvervoer. Met de nieuwe spoorverbinding zal de reistijd tussen Perpignan (Frankrijk) en Figueras (Spanje) twee uur korter worden. De totale kosten van het project bedragen EUR 952 miljoen, waarbij de opdracht voor ARCADIS een omzet van EUR 6 miljoen betekent.

Voor het project wordt een dubbel spoor over land en twee enkele sporen door twee aparte tunnels gebouwd. Dit laatste wordt gedaan uit veiligheidsoverwegingen. Het spoor zal ruim 44 km lang zijn. De eerste treinen zullen naar verwachting in 2009 gaan rijden.

De bouw van het nieuwe spoor tussen Frankrijk en Spanje is een grote stap vooruit in het verbeteren van de verbinding tussen de twee landen. Momenteel vormen de bergen van het oosten van de Pyreneeën en de verschillen tussen de beide railsystemen grote hindernissen. Het meeste verkeer gaat daarom via de snelweg, waardoor enorme files ontstaan.

“ARCADIS is trots op deze opdracht”, zegt Harrie Noy, voorzitter Raad van Bestuur van ARCADIS. “Frankrijk en Spanje zijn al jaren in gesprek over de wijze waarop de bereikbaarheid verbeterd kan worden. Het is duidelijk dat een hoge snelheid treinverbinding door de Pyreneeën hier aanzienlijk toe bijdraagt. Dit is een uitstekend voorbeeld van de investeringen die de komende jaren in transnationale Europese netwerken worden gedaan. Onze omvangrijke kennis en ervaring in railinfrastructuur, bruggen en tunnels in combinatie met onze sterke lokale posities zijn een goede basis om hierbij betrokken te raken.”

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht ARCADIS NV