Verhoging maximumsnelheid bussen op 1 mei 2005

Den Haag – De verhoging van de snelheidslimiet voor bussen op autosnelwegen van 80 naar 100 kilometer per uur kan op 1 mei 2005 ingaan. Dat schrijft minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe snelheidslimiet zal niet voor alle bussen gaan gelden. Alleen touringcars zonder staanplaatsen en met veiligheidsvoorzieningen, zoals een antiblokkeersysteem voor de remmen, komen ervoor in aanmerking.

In de kamerbrief schrijft de minister dat de RDW, het centrum voor voertuigtechniek, aan een plan werkt voor de registratie van 100 kilometerbussen. De informatie uit dit systeem kan worden doorgegeven aan het automatische politiesysteem voor de afhandeling van bekeuringen. De politie kan dan aan de hand van de gegevens van de RDW onderscheid maken tussen 80- en 100 kilometerbussen.

Voor de nieuwe snelheidslimiet moeten het Reglement Verkeersborden en Verkeersregels Nederland (RVV), het Voertuigreglement en het Kentekenreglement worden aangepast. Dit is al zo goed als klaar. De aanpassingen van de systemen bij de RDW en de politie kunnen gereed zijn op het moment dat de nieuwe snelheidslimiet in de Staatscourant wordt gepubliceerd. De nieuwe regels kunnen dan direct ingaan. Onvoorziene omstandigheden daargelaten zal dat op 1 mei 2005 zijn.

De verhoging van de maximumsnelheid voor bussen op autosnelwegen komt de doorstroming ten goede. Door de maatregel wordt het snelheidsverschil tussen auto’s en bussen kleiner en kunnen bussen sneller een vrachtwagen inhalen. De 100 kilometerbussen worden van tevoren gekeurd en krijgen een aantekening op het kentekenbewijs en in het kentekenregister. Op de achterkant van de bus komt een sticker met de roodomrande aanduiding 100.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat