Nederlandse Handelsmissie bezoekt China

Den Haag – Een Nederlandse handelsmissie bestaande uit 33 bedrijven afkomstig uit verschillende sectoren bezoekt van 15 tot en met 21 februari 2004 China. Aan het hoofd van de missie staat minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Sybilla Dekker. Zij treedt in de plaats van staatssecretaris Van Gennip die met zwangerschapsverlof is. Doel van het bezoek is het bevorderen van de wederzijdse economische betrekkingen en het versterken van de handelsrelaties tussen Nederland en China. In China worden Beijing, Jinan en Guangzhou bezocht.

In Beijing (15 en 16 februari) staan onder meer gesprekken met de ministeries van Bouw, Milieu en Handel op het programma.

In Jinan (17 en 18 februari) zal minister Dekker spreken met de vice-gouverneur van Shandong en met de burgemeester van Jinan. Ook zal een bezoek worden gebracht aan de Jinan High-tech Development zone en zal er een seminar over Nederlandse technologie in Chinese context worden gehouden.

In Guangzhou (19 en 20 februari) zal minister Dekker spreken met vertegenwoordigers van het Bureau Milieubeheer en van de Planning Commissie. Op vrijdag is er een briefing over de Economische en Technologische ontwikkelingszone van Dayawan en zal een bezoek worden gebracht aan het Nanhai Petrochemische complex waar Shell in heeft geïnvesteerd.

Achtergrond
De Nederlandse export naar China is de afgelopen jaren gestaag gegroeid naar een niveau van 1,5 miljard euro in 2002. Dit cijfer wordt echter ver overtroffen door de export vanuit China naar Nederland: in 2002 bedroeg deze bijna 9 miljard euro.
Het Nederlands bedrijfsleven heeft voor een bedrag van 1,4 miljard euro geïnvesteerd in China.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie Economische Zaken