Nieuwe campagne ‘Houd 2 seconden afstand’

Met een nieuwe tv-spot, radiospot, attentieborden langs de snelweg en de website www.2seconden.nl worden weggebruikers opgeroepen niet te dicht achter hun voorganger te rijden. Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat gaf vandaag het startsein voor de nieuwe campagne ‘Houd 2 seconden afstand’. Zij deed dat samen met vertegenwoordigers van het Verbond van Verzekeraars en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Bij ongeveer de helft van alle weggebruikers staat bumperkleven nog steeds boven aan de lijst van ergernissen in het verkeer. Bovendien levert te weinig afstand in het verkeer, ongevallen en files op. Ongeveer veertig procent van alle ongevallen op de snelwegen zijn het gevolg van kop-staartbotsingen. Negentig procent van deze botsingen kan worden voorkomen door meer afstand te houden.

De regel ‘Houd 2 seconden afstand’ is simpel toe te passen: de automobilist kiest een vast punt langs de weg zoals bijvoorbeeld een verkeersbord en begint te tellen als zijn voorligger daar langs rijdt. Als de automobilist zelf niet eerder dan na twee seconden hetzelfde punt passeert, dan houdt hij voldoende afstand.

De politie controleert in de campagneperiode – september tot en met november – extra op bumperkleven. Hierbij maakt het KLPD onder meer gebruik van een nieuw systeem, waarmee sneller kan worden geverbaliseerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Nieuwe campagne ‘Houd 2 seconden afstand’ | Infrasite