EIB conjunctuurmeting november 2017

Foto: Ivo Ketelaar

Orderportefeuille woningbouw blijft toenemen

De werkvoorraad in de woningbouw is in november uitgekomen op 10,8 maanden, een stijging van twee tiende maand ten opzichte van oktober. De orderportefeuille in de utiliteitsbouw blijft op hetzelfde niveau met 10,2 maanden. De werkvoorraad van de b&u steeg naar 10,5 maanden, een stijging van een tiende maand ten opzichte van oktober.

In de grond-, water- en wegenbouw bleef de werkvoorraad in november met 6,2 maanden op hetzelfde niveau als in oktober. De werkvoorraad voor wegenbouw bleef steken op 5,3 maanden, terwijl die voor de grond- en waterbouw met een tiende maand is gestegen naar 7,1 maanden. De werkvoorraad van de gehele bouw is hiermee gemiddeld met een tiende toegenomen tot 9,4 maanden.

De helft van de bouwbedrijven gaf aan stagnatie in onderhanden werk te ondervinden. In de burgerlijke en utiliteitsbouw waren personeels- en materiaaltekorten ook de belangrijkste reden voor stagnatie, bij de grond-, water- en wegenbouw waren de weersomstandigheden de belangrijkste oorzaak waren. Sinds de zomer van 2017 is het aantal bedrijven dat stagnatie ondervindt door personeels- en materiaaltekorten sterk opgelopen.

Eveneens de helft van de bedrijven beoordelen hun huidige orderpositie als normaal, terwijl slechts een op de twintig bedrijven hun orderpositie klein vinden. Ruim vier op de tien bedrijven geven aan extra personeel in dienst te nemen in de komende drie maanden, terwijl de rest van de bedrijven verwachten dat hun personeelsbezetting gelijk blijft. Ruim zes op de tien bedrijven verwachten dat de prijzen zullen stijgen in het komende kwartaal, de overige bedrijven verwachten geen veranderingen.

Dit blijkt uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van december 2017 van het Economisch Instituut voor de Bouw. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ongeveer 250 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB)