Grote personeelsbehoefte op groeiende funderingsmarkt

De funderingsbedrijven zien hun productie in de komende jaren verder stijgen door de groeiende nieuwbouw van woningen, vastgoed en infrastructuur. De funderingsmarkt groeit van ruim € 550 miljoen in 2016 naar € 700 miljoen in 2022, een groei van gemiddeld 3½% per jaar. Tot en met 2020 groeit de bouw van nieuwe woningen stevig door met gemiddeld 5 à 7 % per jaar. Daarnaast zorgen de omvangrijke bouwopgaven in de utiliteitsbouw en gww voor een toenemende vraag naar funderingswerk.

Dit komt naar voren uit het rapport ‘Trends op de funderingsmarkt; marktontwikkelingen en rolverdeling tot 2022’. Dit rapport is opgesteld in opdracht van de NVAF (Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken).

Momenteel werken circa 1.700 werknemers op de funderingsmarkt. Om de groeiende vraag te kunnen realiseren, bestaat er voor de komende jaren een grote wervingsopgave voor de branche. Inclusief vervanging van personeel betreft dit circa 220 werknemers per jaar, waarvan 100 bouwplaatswerknemers en 120 uta-werknemers. De vraag naar uta-personeel neemt toe door de veranderingen in samenwerking en contracten, waardoor bedrijven meer aan ontwerp, engineering en omgevingsmanagement gaan doen.

De funderingswerken vinden in de komende tijd voor een belangrijk deel plaats in de bebouwde omgeving en aan de bestaande infrastructuur. Funderingsprojecten worden daardoor complexer en vragen veel innovatief vermogen met betrekking tot logistiek, projectbeheersing en hinderbeperking. De positie van de funderingsbedrijven in de voorbereiding van dit soort complexe projecten is tot nu toe beperkt door hun rol als onderaannemer. Daarnaast speelt de prijs bij de funderingswerken nog een grote rol en is de waardering voor bijvoorbeeld trilling- en geluidarm werken in EMVI-aanbestedingen vaak klein.

Funderingswerk is voor circa 50% gekoppeld aan infrastructuur. Woningbouw en utiliteitsbouw zorgen elk voor circa 25% van de funderingsproductie. Het aandeel van projectontwikkelaars en corporaties is de afgelopen jaren toegenomen ten koste van decentrale overheden. De funderingsmarkt betreft voor 60% traditionele bestekken. Dit aandeel is door de opkomst van geïntegreerde contractvormen de laatste jaren iets afgenomen.

Download
U vindt een download van de publicatie Trends op de funderingsmarkt; marktontwikkelingen en rolverdeling tot 2022 op de website van EIB

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB)

Grote personeelsbehoefte op groeiende funderingsmarkt | Infrasite