Heijmans verkoopt funderingsspecialist Franki aan PORR

Op 13 december 2016 heeft Heijmans overeenstemming bereikt over de verkoop van alle aandelen van haar Duitse, in funderingen gespecialiseerde dochter Franki aan PORR Deutschland GmbH, onderdeel van het Oostenrijkse bouwconcern PORR AG. De transactie wordt naar verwachting afgerond in januari 2017, na goedkeuring door de verantwoordelijke mededingingsautoriteiten. De verwachte netto opbrengst voor Heijmans zal bijna € 15 miljoen bedragen.

De transactie is ingegeven door een beoordeling van de strategische bijdrage van Franki aan de Heijmans groep en de internationale kansen die het Duitse bedrijf daarin heeft, in combinatie met de interesse van potentiële kopers. Bovendien draagt de transactie bij aan een structurele verbetering van de verhouding tussen de netto schuld en de ebitda. Daarnaast heeft Franki een ongedekte pensioenverplichting die onderdeel is van de overeenkomst.
Franki had in 2015 een omzet van ruim € 60 miljoen, telt ongeveer 230 medewerkers en is actief in Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk en Polen. De internationale organisatie van PORR kan de specialistische funderingsactiviteiten van Franki het internationale platform en aanvullende middelen bieden om het bedrijf verder te ontwikkelen.

AXECO Corporate Finance treedt in dit proces op als financieel adviseur van Heijmans.

Over PORR
Met meer dan 15.000 medewerkers en een omzet van circa € 3,5 miljard (eind 2015) is de PORR Groep een van de grootste Oostenrijkse bouwbedrijven en behoort het bedrijf tot de top van specialistische infrabedrijven in Europa. Als full service provider omvatten de activiteiten alle aspecten van de moderne bouw – van utiliteitsbouw tot complexe projecten in rail- en bruggenbouw, tunnel- en wegenbouw. De groep realiseert meer dan 86% van haar omzet in vijf thuismarkten: Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Polen en de Tsjechische Republiek. Via bouwprojecten is de groep ook gericht actief in Centraal en Oost-Europa, in Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Qatar. PORR AG is genoteerd aan de Weense Beurs sinds april 1869; tegenwoordig is het bedrijf genoteerd aan de Weense prime market.

Over Heijmans
Heijmans is een beursgenoteerde onderneming die activiteiten in vastgoed, woningbouw, utiliteit en infra combineert in de werkgebieden wonen, werken en verbinden. Heijmans is actief in Nederland, België en Duitsland, en levert als technology partner kennis en concepten in verschillende markten. Door te sturen op voortdurende kwaliteitsverbetering, innovatie en integraliteit realiseren we toegevoegde waarde voor onze klanten. Heijmans realiseert projecten voor woonconsumenten, bedrijven en overheden. Met bijna 6.500 medewerkers en in de eerste helft van 2016 bijna € 950 miljoen omzet, bouwen we aan de ruimtelijke contouren van morgen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Heijmans NV