FNV: Scholing, bijscholing en echte banen in de bouw nu hard nodig

De aantrekkende werkgelegenheid in de bouw is heel goed nieuws en biedt kansen om de werkloosheid onder bouwvakkers aan te pakken. Dat zegt Janna Mud, sectorhoofd FNV Bouw, naar aanleiding van op 25 augustus 2016 gepubliceerde CBS-cijfers. “Werkgevers die nu roepen dat er een rem zit op de productie, omdat er te weinig goed gekwalificeerde medewerkers te vinden zijn: kijk in de bakken van het UWV en zorg zo nodig voor bijscholing.”

Echte banen
Janna Mud wil dat de banen in de bouw echte banen zijn: “Het is goed te zien dat er weer mensen worden aangenomen. Maar het gaat vooral om de manier waarop. Het gerommel met schijnzelfstandigen die onder de cao betaald worden, moet afgelopen zijn. Dat is geen nieuws, maar het is een nogal hardnekkig verschijnsel. Slecht voor de sector en slecht voor werknemers.”

FNV Bouw ziet mede daardoor een teruglopende belangstelling voor de bouw bij jongeren. Leerlingen willen zich natuurlijk niet laten opleiden voor werkloosheid, dus kiezen ze een andere richting. Maar ook de slechte arbeidsvoorwaarden spelen een grote rol en werkgevers kunnen daar veel aan doen. Janna Mud: “Door aankomend bouwvakkers meer zekerheid te bieden: een vaste baan met een fatsoenlijk salaris en mogelijkheden om werk en privé goed te combineren.”

Rekening
FNV Bouw heeft vanaf het begin van de crisis gewaarschuwd voor verlies aan vakmanschap en te weinig nieuwe aanwas en roept werkgevers op om de opleidingen voor de bouw veel serieuzer te nemen. “Dan heb je niet morgen nieuwe werknemers, maar zorg je voor de toekomst van de sector. De afgelopen jaren hebben werkgevers veel van de opleidingsstructuur afgebroken, omdat het allemaal te duur zou zijn. Nu krijgt de sector daarvan de rekening gepresenteerd.”

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: FNV Bouw