Nederlandse financiers realiseren met Lagerwey windparken in Finland

Foto: Ivo Ketelaar

Nederlandse investeerders YARD ENERGY en Maas Capital (een dochter van ABN AMRO) realiseren twee windparken in Finland. De in Nederland door Lagerwey ontwikkelde en te bouwen windturbines met een totaal vermogen van 27.5MW, zullen begin volgend jaar stroom leveren aan meer dan 20.000 Finse huishoudens. De totale investering bedraagt circa €45 miljoen en is daarmee de grootste order voor Lagerwey dit jaar. Huib Morelisse, CEO van Lagerwey: “Met deze order laten we zien dat we ook grote projecten buiten Nederland kunnen realiseren”. Steven Le Poole, CFO van Lagerwey voegt hieraan toe: “Het vertrouwen van de Nederlandse financierende partijen en exportkredietverzekeraar Atradius Dutch State Business onderstreept dat we een goed financierbaar product voor de binnen- en buitenlandse markt maken; daar zijn we trots op!”

Voor aandeelhouders YARD ENERGY en Maas Capital is deze transactie een belangrijke stap om hun groei ambities in de duurzame energie sector te realiseren. YARD ENERGY heeft al meer dan 10 jaar ervaring in het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van duurzame energieprojecten en richt zich op onshore projecten in Noord-Europa. Investeerder Maas Capital speelt een steeds belangrijkere rol in de duurzame energiesector. Frederik Deutman, Managing Director van Maas Capital: “Deze transactie is een perfect voorbeeld van hoe wij Nederlandse partners ondersteunen in hun internationale groeiambities.” Kevin Dijkers, Managing Director van YARD ENERGY: “De steun van onze financiële partners, ABN AMRO, Rabobank en Atradius Dutch State Business geeft ons veel vertrouwen dat wij met onze sterke groei ambities op de goede weg zijn.”

Rabobank, de huisbank van Lagerwey, maakt het project ook mede mogelijk door de verstrekking van een banklening. De Rabobank heeft al eerder samen met YARD ENERGY in Nederland projecten bestaande uit Lagerwey windturbines gefinancierd en is zeer positief over de prestaties. Rabobank is een leidende speler in het financieren van internationale duurzame energieprojecten en heeft haar expertise ingezet om het project mede mogelijk te maken. Marc Schmitz, Senior Vice President Rabobank Project Finance: “Wij zijn trots dat wij in goede samenwerking met Atradius Dutch State Business het Nederlandse bedrijfsleven in haar expansie naar het buitenland hebben kunnen ondersteunen”.

De Nederlandse exportkredietverzekeraar Atradius Dutch State Business heeft een staatsgegarandeerde exportkredietverzekering verstrekt. Bert Bruning, Algemeen Directeur van Atradius Dutch State Business: “Wij hebben al meer transacties in de windenergie sector ondersteund, maar voor het eerst sinds vele jaren nu weer een Nederlandse windturbinebouwer. Daarmee wordt ook namens de Nederlandse Staat een belangrijke bijdrage geleverd aan het faciliteren van de export van Nederlandse duurzame energie technologie.”

In dit project hebben de Nederlandse partijen laten zien de kansen te kunnen benutten die de groeiende duurzame energie sector buiten Nederland biedt. Dit project draagt bovendien bij aan de duurzame energie doelstellingen van zowel Finland als Europa.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Lagerwey

Nederlandse financiers realiseren met Lagerwey windparken in Finland | Infrasite