IPO: verder werken aan versterken economie

Foto: Ivo Ketelaar

De Miljoenennota biedt de provincies de ruimte om de ambities van de nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten waar te maken. Immers, de Nederlandse economie groeit weer en ook de inkomsten van de provincies groeien, zij het bescheiden, mee. Maar we zijn er nog niet. In de troonrede werd terecht opgemerkt dat ‘er geen aanleiding is om achterover te leunen’. Voor de provincies bevat de Miljoenennota 2016 geen koerswijzigingen ten opzichte van het reeds ingezette beleid.

Regionale economie
“Nederlanders zijn steeds in staat de bakens te verzetten als omstandigheden daarom vragen. Tijdens de crisis van de afgelopen jaren hebben we die kracht opnieuw gezien. En met resultaat. De economie is weer aan het groeien”, zo stelt het kabinet. Maar de werkloosheid is nog steeds te hoog. De provincies blijven dan ook investeren in het versterken van de regionale economie en het vergroten van de werkgelegenheid. Dit doen zij onder andere door het (innovatief) midden- en kleinbedrijf (MKB) te ondersteunen en het toegankelijk maken van fondsen. Het kabinet stelt 35 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van de samenwerkingsafspraak voor het MKB. De provincies zullen dit initiatief zoals afgesproken volgen.

Energietransitie
Een toekomstbestendige regionale economie kan alleen ontstaan wanneer die samen gaat met een energietransitie. Investeringen van provincies in duurzame energie en energiebesparing dragen daaraan bij en leveren ook banen in de regio op. Het energiebeleid van het kabinet staat in 2016 vooral in het teken van de uitvoering van bestaande afspraken, de evaluatie van het Nationaal Energieakkoord in 2016 en het voorbereiden van een nieuwe Energievisie gericht op 2050 die in december 2015 wordt verwacht. De provincies zijn blij dat het kabinet in 2016 de tijd neemt om het beleid op langere termijn in een breder kader te ontwikkelen om meer steun te krijgen voor de noodzakelijke ingrepen voor de energietransitie op langere termijn. De acceptatie van de ruimtelijke inpassing van hernieuwbare energie, zoals de windenergie, is alleen mogelijk als de noodzaak van de energietransitie breed wordt gedragen en de afwegingen voor de gekozen energiemix helder zijn uitgewerkt. De provincies zullen in deze discussie benadrukken dat ruimtelijk inpassing grenzen stelt aan de productie van hernieuwbare energie. Des te meer reden om ook stevig in te zetten op energiebesparing.

In de Miljoenennota wordt het belang van verduurzaming van de economie aangestipt. In dit verband wordt ‘De Nieuwe Afsluitdijk’ genoemd, waar veiligheid wordt gecombineerd met (duurzame) energieopwekking en natuur. De provincies Fryslân en Noord-Holland leveren een belangrijke bijdrage aan dit project.

Vergunningverlening, toezicht en handhaving
In de Rijksbegroting wordt de overdracht van de taken met betrekking tot vergunningverlening, toezicht en handhaving bij de meest risicovolle bedrijven (vallend onder het Besluit Risico Zware Ongevallen of de Richtlijn Industriële Emissies, categorie 4) van gemeenten naar provincies geformaliseerd. Om provincies per 2016 in staat te stellen de hiermee samenhangende taken te financieren wordt een bedrag overgeheveld van het gemeentefonds naar het provinciefonds . Het gaat om een decentralisatie -uitkering van ruim 11 miljoen euro in 2016 en 10 miljoen in daaropvolgende jaren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Interprovinciaal Overleg (IPO)