Techniek Troonrede 2015

kranen bouwkraan bouwplaats beton civiele engineering

KIVI draagt bij aan het maatschappelijk debat door middel van de Techniek Troonrede die op maandag 14 september plaatsvond.

Achterblijvend budget in relatie tot echte innovatie, de enorme versnelling in het Internet of Things, het gebrek aan snelle en adequate wet- en regelgeving omtrent Big Data en ondanks euforie toch ook vraagtekens bij het technische onderwijs. Dat zijn de belangrijkste punten uit de Techniek Troonrede, die Martin van Pernis, President van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), op maandag 14 september heeft uitgesproken.

Tijdens deze alternatieve troonrede benadrukte Van Pernis het belang van het beschikbaar stellen van geld voor disruptieve innovatie en startup activiteiten. Het afgelopen jaar is 1,98% (€ 4,5 miljard) van het Bruto Nederlands Product aan innovatie gespendeerd, dit houdt in dat er nog veel geld beschikbaar gesteld moet worden om het door onszelf gestelde doel van 2,5% in 2020 te behalen. Ook gaat er nog teveel geld naar innovaties die te weinig vernieuwend zijn.

Van Pernis ging ook in op het Internet of Things, het onderling verbinden van fysieke objecten, en de noodzaak voor samenwerking tussen verschillende disciplines om dit te realiseren. Een belangrijke factor hierbij is het goed om gaan met de grote hoeveelheid aan beschikbare data, ook wel Big Data genoemd. Hierbij vormt het gebrek aan snelle en adequate wet- en regelgeving op zijn beurt weer een probleem.

Ondanks enige euforie, denk aan het stijgende aantal hoger opgeleiden in de ingenieurswereld en het toenemende aantal vrouwen in deze wereld, plaatste Van Pernis nog wat vraagtekens bij het onderwijs. “Zijn we wel voldoende meegegaan in de veranderende wereld? Leiden we wel op voor de behoefte van morgen en overmorgen?”. Antwoorden op deze vragen liggen bij de commissie Van Pernis, die hierover in opdracht van de HBO-raad voor het hoger technisch- en natuurkundig onderwijs adviseerde. Ook de noodzaak van levenslang leren vraagt de nodige aandacht. Met de invoering van het Chartered Engineer register, pakt KIVI hier de handschoen op. Zijn advies aan het onderwijsveld was duidelijk: “Kijk nog eens goed naar het Duitse duale leerstelsel en kom niet te snel met uitspraken als ‘kan niet in Nederland’ “.

Met de Techniek Troonrede wil KIVI het belang van de ingenieurswetenschappen voor de Nederlandse samenleving aangeven.

Bekijk de volledige Techniek Troonrede op de website van KIVI

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: KIVI