Aanleg Roosegaarde – Van Gogh fietspad start dit najaar

De aanleg van het Roosegaarde – Van Gogh fietspad start dit najaar. Diverse partners in de regio, waaronder de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven, investeren € 7 ton in dit innovatieve fietspad, dat onderdeel is van de Van Gogh fietsroute. Met deze investering krijgt het gebied in en rond de Ruit van Eindhoven een impuls om te ontwikkelen tot landschapspark.

De investering in het Roosegaarde – Van Gogh-fietspad maakt onderdeel uit van een totale investering van negentien miljoen euro in het gebied rond de Ruit van Eindhoven. Het gebied binnen de Ruit moet gaan fungeren als het groene hart van de regio. Gedeputeerde Yves de Boer (ruimtelijke ontwikkeling): ‘Eindhoven en Helmond moeten niet tegen elkaar aan groeien. Hiervoor is met partners in de regio een gebiedsaanpak geformuleerd die zich richt op mobiliteit, natuur en recreatie.’

Versnelling

De Ruit zelf moet het niet-lokaal verkeer om dit groene hart heen leiden en toekomstige verkeersdruk opvangen. De Boer: ‘De provincie brengt een versnelling aan in het verbeteren van natuur en recreatie rond de Ruit door die projecten te steunen die passen in de gebiedsaanpak.’

Roosegaarde

Het 600 meter lange fietspad loopt waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 heeft geleefd, en krijgt een uniek design bestaand uit duizenden glinsterende steentjes, ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. Het fietspad wordt door Studio Roosegaarde en Heijmans ontwikkeld en maakt onderdeel uit van een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, van Gogh Brabant, Vrijetijdshuis Brabant, Eindhoven 365 en Routebureau Brabant.

Natuur en recreatie

Voor de zomer maakten de gemeenten Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, het waterschap Aa en Maas en de provincie Noord-Brabant bekend vier miljoen euro te investeren in het gebied van de Ruit van Eindhoven. Dit betroffen natuur- en recreatieprojecten bij het Eindhoven kanaal, de Peelse Loop en Sang en Goorkens.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Noord-Brabant