Resultaten BAM onder druk van krimpende Nederlandse markten

kranen bouw bouwkranen

• Verdere verslechtering van de Nederlandse markten voor Bouw en techniek en Infra.

• Operationele sectoren ook beïnvloed door verliezen op enkele grote projecten buiten Nederland

• Management treft noodzakelijke maatregelen

• Goed resultaat bij Pps, gemengde resultaten bij Vastgoed

• Binnen de grenzen van alle bancaire convenanten per 30 juni 2013

• Beter resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen verwacht in de tweede helft van 2013

Nico de Vries, voorzitter raad van bestuur van Koninklijke BAM Groep:

‘Na een trage start in het eerste kwartaal, dat werd beïnvloed door de strenge winter, stelde het tweede kwartaal van 2013 teleur. De Nederlandse markt voor bouw en infra kromp en de concurrentiedruk is nog verder toegenomen. Dit beïnvloedde omzet en vooral marges van onze Nederlandse operationele activiteiten. Het leidde tevens tot een sterke daling van onze Nederlandse orderportefeuille, mede omdat wij ons selectieve aannemingsbeleid voortzetten om het aannemen van verlieswerken te voorkomen. Enkele werkmaatschappijen buiten Nederland moesten verliezen noteren op een aantal grote projecten, voornamelijk door het effect van de moeilijke marktomstandigheden op onze ketenpartners (onderaannemers en toeleveranciers) en door druk van opdrachtgevers. Wij treffen zonder uitstel aanvullende maatregelen om de gevolgen van deze ongunstige ontwikkelingen te beperken. Wij zullen onze capaciteit in Nederland met ongeveer 500 fte aanpassen aan de nieuwe verwachte activiteitenniveaus. De kosten hiervoor bedragen in 2013 circa €25 miljoen. Risico’s op lopende projecten worden waar mogelijk beperkt, door onder meer het versterken van projectmanagement. En wij intensiveren onze initiatieven om alle aspecten van onze projectaanbiedingen en ons projectmanagement in de Groep te versterken in lijn met onze strategische langetermijndoelstelling voor operationele verbetering. De sector Vastgoed leed onder de verslechterde winkelmarkt in Nederland. De Nederlandse woningmarkt ontwikkelde zich in lijn met onze uitgangspunten bij de publicatie van ons halfjaarbericht2012. De sector Publiekprivate samenwerking leverde opnieuw een goede prestatie met goede resultaten. Wij verwachten dat het resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen in de tweede helft van 2013 beter zal zijn dan in het eerste helft van 2013. Het resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen voor het gehele jaar 2013 zal aanzienlijk lager liggen dan het vergelijkbare resultaat in 2012.’

Resultaten en orderportefeuille eerste halfjaar 2013

De opbrengsten uit voortgezette activiteiten van €3.232 miljoen daalden met €127 miljoen (-4%) in vergelijking met de eerste helft van 2012. Dit is toe te schrijven aan de sector Bouw en techniek, waar de omzet afnam met €148 miljoen.

Het totale resultaat van de sectoren bedroeg €11,3 miljoen, een scherpe daling ten opzichte van €47,2 miljoen vorig jaar. Deze resultaten zijn na herstructureringskosten van €1 miljoen in het eerste halfjaar van 2013 en €11 miljoen in de eerste helft van 2012. De daling van het totale resultaat van de sectoren is het gevolg van de ontwikkelingen bij Bouw en techniek en bij Infra. Het operationeel resultaat bij Vastgoed was grotendeels in lijn met vorig jaar. Het resultaat van de sector Pps was beter. Het totale orderboek sloot 30 juni 2013 op €10,6 miljard, iets minder dan €10,7 miljard ultimo 2012. De orderportefeuille in Nederland is sterk gedaald,gecompenseerd door vooral een toename in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en bij BAM International.

Eerste halfjaar 2013: Prestaties sectoren

De totale opbrengsten in de sector Bouw en techniek daalden met €148 miljoen (-9%) tot €1.418 miljoen. Deze daling is grotendeels te wijten aan verdere verslechtering van de omstandigheden in zowel de Nederlandse utiliteitsbouw-, als de woningbouwmarkt. De opbrengsten van de hierin opererende Groepsbedrijven daalden met €129 miljoen (-18%). De omstandigheden in de andere thuismarkten bleven moeilijk, maar waren minder slecht dan in Nederland; opbrengsten namen licht af in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, en enigszins toe in België.

De moeilijke marktomstandigheden in Nederland leidden tot margedruk en tevens tot een aanzienlijk lagere dekking van de overheadkosten op basis van de geringere opbrengsten. Het totale sectorresultaat voor de eerste helft van 2013 omvat eveneens operationele verliezen op enkele projecten.

De afname van de activiteitenniveaus in Nederland was nog sterker dan verwacht, waardoor de in 2012 getroffen maatregelen voor capaciteitsvermindering onvoldoende bleken. Er wordt een nieuw programma uitgewerkt ter vermindering van de capaciteit, gebaseerd op de huidige verwachtingen van de lagere activiteitenniveaus. De orderportefeuille van €4.156 miljoen was 6% lager ten opzichte van jaareinde 2012. Dit valt vooral toe te schrijven aan de krimpende markt en het selectief aanbieden in Nederland.

De opbrengsten in de sector Infra kwamen €33 miljoen hoger uit (2%) op €1.790 miljoen. De opbrengsten in Nederland daalden met €107 miljoen (-17%), gecompenseerd door hogere opbrengsten in de andere thuislanden. BAM International presteerde sterk met een opbrengstenstijging van 46% in de wereldwijde nichemarkten.

In de Nederlandse inframarkt – die nog steeds wordt belemmerd door onzekerheid over de toekomstige overheidsuitgaven – blijft BAM zich richten op kansen bij grote projecten. Hoewel er enkele vroege tekenen zijn van herstel in Ierland en het Verenigd Koninkrijk, blijven ook daar de marktomstandigheden moeilijk. In Duitsland bestaan kansen bij grote projecten, de concurrentie is echter fel. De voornaamste oorzaken van de scherpe resultaatsdaling in de eerste helft van het jaar zijn vergelijkbaar met die voor de sector Bouw en techniek: moeilijke marktomstandigheden in Nederland leiden tot een lage dekking van overheadkosten en tot margedruk, alsmede operationele verliezen op enkele projecten. Er wordt de laatste hand gelegd aan plannen om de capaciteit in de Nederlandse infrabedrijven aan te passen.

De orderportefeuille per halfjaar 2013 was nagenoeg onveranderd ten opzichte van eind 2012. Er is sprake van een daling in Nederland en Duitsland, gecompenseerd door de goede orderinstroom in Ierland en bij BAM International.

De totale opbrengsten in de sector Vastgoed daalden met 33% tot €123 miljoen. Zoals verwacht, was sprake van verdere daling van het aantal verkochte woningen in de eerste helft van 2013 in Nederland naar 531, een afname van respectievelijk 54% en 57%ten opzichte van het aantal in het eerste halfjaar van 2012 en 2011. De daling van de opbrengsten weerspiegelt tevens het lagere aantal verkochte woningen in 2012, alsmede de lagere gemiddelde verkoopprijs. Echter, de Nederlandse woningmarkt ontwikkelt zich in grote lijnen, zoals BAM aannam bij het halfjaarbericht 2012. Trends in Nederland voor commercieel vastgoed zijn slechter dan verwacht, met name in de winkelmarkt als gevolg van lage consumentenbestedingen en de groei van verkoop via internet. Deze ontwikkeling wordt nauwlettend gevolgd. Vastgoedmarkten in sommige regio’s van het Verenigd Koninkrijk en Ierland tonen de eerste tekenen van herstel. België blijft goed presteren.

De totale investering in de vastgoedportefeuille bedraagt per 30 juni 2013 €1.016 miljoen en is €95 miljoen hoger ten opzichte van 31 december 2012. De investeringen in Nederland zijn toegenomen met €127 miljoen naar €843 miljoen, voornamelijk door voortgang bij de bouw en door gedeeltelijke overname van een commercieel vastgoedproject. De voortgang bij het desinvesteringsprogramma was gering in de eerste helft van 2013. De Nederlandse vastgoedportefeuille aan het einde van de eerste helft van 2013 bevat 161 opgeleverde, maar onverkochte woningen, circa 13.900 m2gereed maar onverhuurd commercieel onroerend goed en 288 onverkochte woningen in aanbouw.

In de sector Publiekprivate samenwerking (Pps) daalden de opbrengsten met €16 miljoen tot €131 miljoen. Het positieve resultaat van €12,3 miljoen omvat de boekwinst op de overdracht van drie projecten aan de joint venture met PGGM. Van de beschikbare jointventurefondsen van €150 miljoen voor lopende projecten, is inmiddels €106 miljoen overgeheveld (eind 2012: €48 miljoen). Van het beschikbare joint-venturevermogen van €240 miljoen voor nieuwe projecten is €53 miljoen gecommitteerd door de joint venture voor projecten,die momenteel in aanbouw zijn.

De orderportefeuille van €662 miljoen steeg licht ten opzichte van jaareinde2012. BAM was in de eerste helft van 2013 niet succesvol bij het uitbrengen van aanbiedingen voor nieuwe pps-projecten; ongelukkigerwijs werd BAM na prekwalificatie uitgeloot bij twee potentiële projecten in Nederland. De huidige pijplijn met vijftien actieve biedingen blijft sterk. BAM ziet aanhoudende goede kansen in pps-markten in Europa.

Financiële positie

De recourse nettoschuld per 30 juni 2013 is met €378 miljoen gestegen in vergelijking tot 31 december 2012. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door seizoensinvloeden en het negatieve netto-kasstroom-resultaat in het eerste halfjaar van 2013. Zoals in voorgaande jaren, zal de nettoschuldpositie naar verwachting verbeteren in het vierde kwartaal van het jaar. Het eigen vermogen is voornamelijk gestegen als gevolg van de positieve ontwikkeling van de kasstroom hedge reserve als gevolg van desinvestering van de pps-projecten en veranderingen in de rentetarieven. De solvabiliteit verbeterde met 1,5%-punt tot 17,6%. De Groep was 30 juni 2013 binnen de grenzen van al zijn bankconvenanten; de recourse leverage ratio was 1,5, de recourse interest coverage ratio 6,4, de recourse solvabiliteitratio 25,3% en de current ratio 1,13.

Verwachting 2013

Koninklijke BAM Groep verwacht dat het resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen in de tweede helft van 2013 beter zal zijn dan in de eerste helft van het jaar. Het resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen voor het volledige jaar 2013 zal aanzienlijk lager liggen dan het vergelijkbare resultaat in 2012. Het jaarresultaat zal naar verwachting reorganisatielasten bevatten van circa €25 miljoen, samenhangend met capaciteitsaanpassing in Nederland van ongeveer 500 fte.

Risico’s en onzekerheden

Zoals vermeld in het jaarverslag over het boekjaar 2012, is versterking van risicomanagement een belangrijk onderdeel van BAM’s strategische agenda voor 2013-2015. Het risicomanagementsysteem van de Groep is niet gericht op het vermijden van alle risico’s. In plaats daarvan richt het risicomanagementsysteem zich op het identificeren van kansen en bedreigingen en het beheer ervan. Effectief risicomanagement stelt BAM in staat om grotere verplichtingen in een goed gecontroleerde omgeving aan te gaan.

In het jaarrapport over het boekjaar 2012 zijn de risico’s die een materiële invloed kunnen hebben op de resultaten en financiële positie van de Groep, uitgebreid beschreven. In aansluiting hierop ziet BAM voor het resterende deel van het boekjaar 2013 met name de volgende risico’s en onzekerheden:

• Het risico dat de markten waar de Groep werkzaam is verder verslechteren. Verslechtering van onze markten kan van invloed zijn op omzet en resultaat en op de waardering van goodwill, voorraad onverkocht vastgoed (in ontwikkeling, in aanbouw en opgeleverd) en onderhanden werk. Voorts kunnen de gevolgen van een verslechtering van de markten de ontwikkeling van de orderportefeuille beïnvloeden

• Het risico dat relaties met toeleveranciers, partners en opdrachtgevers, die niet tot de Groep behoren en die actief zijn in de keten van het bouwproces, niet meer kunnen worden voortgezet waardoor de uitvoering van projecten stagneert en vorderingen mogelijk oninbaar worden, kan van invloed zijn op omzet en resultaat en de waardering van debiteuren.

• Het risico dat de beschikbaarheid van krediet op de financiële markten verder afneemt, waardoor het moeilijker wordt (vooruit)betalingen te ontvangen of investeringen in grondposities of vastgoedontwikkeling te (her)financieren, kan van invloed zijn op de beschikbare financieringsmiddelen en/of de operationele cashflow.

Andere, niet bekende of momenteel als niet-materieel beschouwde risico’s kunnen later een (materiële) invloed blijken te hebben op de markten, doelen, omzetten, resultaten, activa, liquiditeiten of financiering van de Groep.

Wft-verklaring

Ter voldoening aan zijn wettelijke verplichting van artikel 5:25d lid 2 sub c van de Wet op het financieel toezicht (Wft) verklaart ieder lid van de raad van bestuur dat voor zover hem bekend:

• het halfjaarlijks financieel rapport een getrouw beeld geeft van de activa en passiva, de financiële positie en het resultaat van de vennootschap en van de in de gezamenlijke consolidatie opgenomen ondernemingen; en

• het halfjaarbericht van de raad van bestuur een getrouw overzicht geeft van de informatie vereist ingevolge artikel 5:25d leden 8 en 9 van dewet op het financieel toezicht.

Lees het gehele persbericht hier: www.bam.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: BAM - Koninklijke BAM Groep nv

Resultaten BAM onder druk van krimpende Nederlandse markten | Infrasite

Resultaten BAM onder druk van krimpende Nederlandse markten

kranen bouw bouwkranen

• Verdere verslechtering van de Nederlandse markten voor Bouw en techniek en Infra.

• Operationele sectoren ook beïnvloed door verliezen op enkele grote projecten buiten Nederland

• Management treft noodzakelijke maatregelen

• Goed resultaat bij Pps, gemengde resultaten bij Vastgoed

• Binnen de grenzen van alle bancaire convenanten per 30 juni 2013

• Beter resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen verwacht in de tweede helft van 2013

Nico de Vries, voorzitter raad van bestuur van Koninklijke BAM Groep:

‘Na een trage start in het eerste kwartaal, dat werd beïnvloed door de strenge winter, stelde het tweede kwartaal van 2013 teleur. De Nederlandse markt voor bouw en infra kromp en de concurrentiedruk is nog verder toegenomen. Dit beïnvloedde omzet en vooral marges van onze Nederlandse operationele activiteiten. Het leidde tevens tot een sterke daling van onze Nederlandse orderportefeuille, mede omdat wij ons selectieve aannemingsbeleid voortzetten om het aannemen van verlieswerken te voorkomen. Enkele werkmaatschappijen buiten Nederland moesten verliezen noteren op een aantal grote projecten, voornamelijk door het effect van de moeilijke marktomstandigheden op onze ketenpartners (onderaannemers en toeleveranciers) en door druk van opdrachtgevers. Wij treffen zonder uitstel aanvullende maatregelen om de gevolgen van deze ongunstige ontwikkelingen te beperken. Wij zullen onze capaciteit in Nederland met ongeveer 500 fte aanpassen aan de nieuwe verwachte activiteitenniveaus. De kosten hiervoor bedragen in 2013 circa €25 miljoen. Risico’s op lopende projecten worden waar mogelijk beperkt, door onder meer het versterken van projectmanagement. En wij intensiveren onze initiatieven om alle aspecten van onze projectaanbiedingen en ons projectmanagement in de Groep te versterken in lijn met onze strategische langetermijndoelstelling voor operationele verbetering. De sector Vastgoed leed onder de verslechterde winkelmarkt in Nederland. De Nederlandse woningmarkt ontwikkelde zich in lijn met onze uitgangspunten bij de publicatie van ons halfjaarbericht2012. De sector Publiekprivate samenwerking leverde opnieuw een goede prestatie met goede resultaten. Wij verwachten dat het resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen in de tweede helft van 2013 beter zal zijn dan in het eerste helft van 2013. Het resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen voor het gehele jaar 2013 zal aanzienlijk lager liggen dan het vergelijkbare resultaat in 2012.’

Resultaten en orderportefeuille eerste halfjaar 2013

De opbrengsten uit voortgezette activiteiten van €3.232 miljoen daalden met €127 miljoen (-4%) in vergelijking met de eerste helft van 2012. Dit is toe te schrijven aan de sector Bouw en techniek, waar de omzet afnam met €148 miljoen.

Het totale resultaat van de sectoren bedroeg €11,3 miljoen, een scherpe daling ten opzichte van €47,2 miljoen vorig jaar. Deze resultaten zijn na herstructureringskosten van €1 miljoen in het eerste halfjaar van 2013 en €11 miljoen in de eerste helft van 2012. De daling van het totale resultaat van de sectoren is het gevolg van de ontwikkelingen bij Bouw en techniek en bij Infra. Het operationeel resultaat bij Vastgoed was grotendeels in lijn met vorig jaar. Het resultaat van de sector Pps was beter. Het totale orderboek sloot 30 juni 2013 op €10,6 miljard, iets minder dan €10,7 miljard ultimo 2012. De orderportefeuille in Nederland is sterk gedaald,gecompenseerd door vooral een toename in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en bij BAM International.

Eerste halfjaar 2013: Prestaties sectoren

De totale opbrengsten in de sector Bouw en techniek daalden met €148 miljoen (-9%) tot €1.418 miljoen. Deze daling is grotendeels te wijten aan verdere verslechtering van de omstandigheden in zowel de Nederlandse utiliteitsbouw-, als de woningbouwmarkt. De opbrengsten van de hierin opererende Groepsbedrijven daalden met €129 miljoen (-18%). De omstandigheden in de andere thuismarkten bleven moeilijk, maar waren minder slecht dan in Nederland; opbrengsten namen licht af in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, en enigszins toe in België.

De moeilijke marktomstandigheden in Nederland leidden tot margedruk en tevens tot een aanzienlijk lagere dekking van de overheadkosten op basis van de geringere opbrengsten. Het totale sectorresultaat voor de eerste helft van 2013 omvat eveneens operationele verliezen op enkele projecten.

De afname van de activiteitenniveaus in Nederland was nog sterker dan verwacht, waardoor de in 2012 getroffen maatregelen voor capaciteitsvermindering onvoldoende bleken. Er wordt een nieuw programma uitgewerkt ter vermindering van de capaciteit, gebaseerd op de huidige verwachtingen van de lagere activiteitenniveaus. De orderportefeuille van €4.156 miljoen was 6% lager ten opzichte van jaareinde 2012. Dit valt vooral toe te schrijven aan de krimpende markt en het selectief aanbieden in Nederland.

De opbrengsten in de sector Infra kwamen €33 miljoen hoger uit (2%) op €1.790 miljoen. De opbrengsten in Nederland daalden met €107 miljoen (-17%), gecompenseerd door hogere opbrengsten in de andere thuislanden. BAM International presteerde sterk met een opbrengstenstijging van 46% in de wereldwijde nichemarkten.

In de Nederlandse inframarkt – die nog steeds wordt belemmerd door onzekerheid over de toekomstige overheidsuitgaven – blijft BAM zich richten op kansen bij grote projecten. Hoewel er enkele vroege tekenen zijn van herstel in Ierland en het Verenigd Koninkrijk, blijven ook daar de marktomstandigheden moeilijk. In Duitsland bestaan kansen bij grote projecten, de concurrentie is echter fel. De voornaamste oorzaken van de scherpe resultaatsdaling in de eerste helft van het jaar zijn vergelijkbaar met die voor de sector Bouw en techniek: moeilijke marktomstandigheden in Nederland leiden tot een lage dekking van overheadkosten en tot margedruk, alsmede operationele verliezen op enkele projecten. Er wordt de laatste hand gelegd aan plannen om de capaciteit in de Nederlandse infrabedrijven aan te passen.

De orderportefeuille per halfjaar 2013 was nagenoeg onveranderd ten opzichte van eind 2012. Er is sprake van een daling in Nederland en Duitsland, gecompenseerd door de goede orderinstroom in Ierland en bij BAM International.

De totale opbrengsten in de sector Vastgoed daalden met 33% tot €123 miljoen. Zoals verwacht, was sprake van verdere daling van het aantal verkochte woningen in de eerste helft van 2013 in Nederland naar 531, een afname van respectievelijk 54% en 57%ten opzichte van het aantal in het eerste halfjaar van 2012 en 2011. De daling van de opbrengsten weerspiegelt tevens het lagere aantal verkochte woningen in 2012, alsmede de lagere gemiddelde verkoopprijs. Echter, de Nederlandse woningmarkt ontwikkelt zich in grote lijnen, zoals BAM aannam bij het halfjaarbericht 2012. Trends in Nederland voor commercieel vastgoed zijn slechter dan verwacht, met name in de winkelmarkt als gevolg van lage consumentenbestedingen en de groei van verkoop via internet. Deze ontwikkeling wordt nauwlettend gevolgd. Vastgoedmarkten in sommige regio’s van het Verenigd Koninkrijk en Ierland tonen de eerste tekenen van herstel. België blijft goed presteren.

De totale investering in de vastgoedportefeuille bedraagt per 30 juni 2013 €1.016 miljoen en is €95 miljoen hoger ten opzichte van 31 december 2012. De investeringen in Nederland zijn toegenomen met €127 miljoen naar €843 miljoen, voornamelijk door voortgang bij de bouw en door gedeeltelijke overname van een commercieel vastgoedproject. De voortgang bij het desinvesteringsprogramma was gering in de eerste helft van 2013. De Nederlandse vastgoedportefeuille aan het einde van de eerste helft van 2013 bevat 161 opgeleverde, maar onverkochte woningen, circa 13.900 m2gereed maar onverhuurd commercieel onroerend goed en 288 onverkochte woningen in aanbouw.

In de sector Publiekprivate samenwerking (Pps) daalden de opbrengsten met €16 miljoen tot €131 miljoen. Het positieve resultaat van €12,3 miljoen omvat de boekwinst op de overdracht van drie projecten aan de joint venture met PGGM. Van de beschikbare jointventurefondsen van €150 miljoen voor lopende projecten, is inmiddels €106 miljoen overgeheveld (eind 2012: €48 miljoen). Van het beschikbare joint-venturevermogen van €240 miljoen voor nieuwe projecten is €53 miljoen gecommitteerd door de joint venture voor projecten,die momenteel in aanbouw zijn.

De orderportefeuille van €662 miljoen steeg licht ten opzichte van jaareinde2012. BAM was in de eerste helft van 2013 niet succesvol bij het uitbrengen van aanbiedingen voor nieuwe pps-projecten; ongelukkigerwijs werd BAM na prekwalificatie uitgeloot bij twee potentiële projecten in Nederland. De huidige pijplijn met vijftien actieve biedingen blijft sterk. BAM ziet aanhoudende goede kansen in pps-markten in Europa.

Financiële positie

De recourse nettoschuld per 30 juni 2013 is met €378 miljoen gestegen in vergelijking tot 31 december 2012. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door seizoensinvloeden en het negatieve netto-kasstroom-resultaat in het eerste halfjaar van 2013. Zoals in voorgaande jaren, zal de nettoschuldpositie naar verwachting verbeteren in het vierde kwartaal van het jaar. Het eigen vermogen is voornamelijk gestegen als gevolg van de positieve ontwikkeling van de kasstroom hedge reserve als gevolg van desinvestering van de pps-projecten en veranderingen in de rentetarieven. De solvabiliteit verbeterde met 1,5%-punt tot 17,6%. De Groep was 30 juni 2013 binnen de grenzen van al zijn bankconvenanten; de recourse leverage ratio was 1,5, de recourse interest coverage ratio 6,4, de recourse solvabiliteitratio 25,3% en de current ratio 1,13.

Verwachting 2013

Koninklijke BAM Groep verwacht dat het resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen in de tweede helft van 2013 beter zal zijn dan in de eerste helft van het jaar. Het resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen voor het volledige jaar 2013 zal aanzienlijk lager liggen dan het vergelijkbare resultaat in 2012. Het jaarresultaat zal naar verwachting reorganisatielasten bevatten van circa €25 miljoen, samenhangend met capaciteitsaanpassing in Nederland van ongeveer 500 fte.

Risico’s en onzekerheden

Zoals vermeld in het jaarverslag over het boekjaar 2012, is versterking van risicomanagement een belangrijk onderdeel van BAM’s strategische agenda voor 2013-2015. Het risicomanagementsysteem van de Groep is niet gericht op het vermijden van alle risico’s. In plaats daarvan richt het risicomanagementsysteem zich op het identificeren van kansen en bedreigingen en het beheer ervan. Effectief risicomanagement stelt BAM in staat om grotere verplichtingen in een goed gecontroleerde omgeving aan te gaan.

In het jaarrapport over het boekjaar 2012 zijn de risico’s die een materiële invloed kunnen hebben op de resultaten en financiële positie van de Groep, uitgebreid beschreven. In aansluiting hierop ziet BAM voor het resterende deel van het boekjaar 2013 met name de volgende risico’s en onzekerheden:

• Het risico dat de markten waar de Groep werkzaam is verder verslechteren. Verslechtering van onze markten kan van invloed zijn op omzet en resultaat en op de waardering van goodwill, voorraad onverkocht vastgoed (in ontwikkeling, in aanbouw en opgeleverd) en onderhanden werk. Voorts kunnen de gevolgen van een verslechtering van de markten de ontwikkeling van de orderportefeuille beïnvloeden

• Het risico dat relaties met toeleveranciers, partners en opdrachtgevers, die niet tot de Groep behoren en die actief zijn in de keten van het bouwproces, niet meer kunnen worden voortgezet waardoor de uitvoering van projecten stagneert en vorderingen mogelijk oninbaar worden, kan van invloed zijn op omzet en resultaat en de waardering van debiteuren.

• Het risico dat de beschikbaarheid van krediet op de financiële markten verder afneemt, waardoor het moeilijker wordt (vooruit)betalingen te ontvangen of investeringen in grondposities of vastgoedontwikkeling te (her)financieren, kan van invloed zijn op de beschikbare financieringsmiddelen en/of de operationele cashflow.

Andere, niet bekende of momenteel als niet-materieel beschouwde risico’s kunnen later een (materiële) invloed blijken te hebben op de markten, doelen, omzetten, resultaten, activa, liquiditeiten of financiering van de Groep.

Wft-verklaring

Ter voldoening aan zijn wettelijke verplichting van artikel 5:25d lid 2 sub c van de Wet op het financieel toezicht (Wft) verklaart ieder lid van de raad van bestuur dat voor zover hem bekend:

• het halfjaarlijks financieel rapport een getrouw beeld geeft van de activa en passiva, de financiële positie en het resultaat van de vennootschap en van de in de gezamenlijke consolidatie opgenomen ondernemingen; en

• het halfjaarbericht van de raad van bestuur een getrouw overzicht geeft van de informatie vereist ingevolge artikel 5:25d leden 8 en 9 van dewet op het financieel toezicht.

Lees het gehele persbericht hier: www.bam.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: BAM - Koninklijke BAM Groep nv