Jaarcijfers 2012 Royal HaskoningDHV

  • Fusie in recordtempo een feit
  • Negatief resultaat vanwege marktsituatie Europa, fusie- en herstructureringskosten
  • Goede vooruitzichten voor Afrika, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika

Internationaal advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau Royal HaskoningDHV heeft in 2012 wereldwijd een omzet gehaald van 704 miljoen euro. Eenmalige lasten, fusiekosten en de moeilijke Europese markt hebben sterk bijgedragen aan een teleurstellend resultaat. Daartegenover, staat het bureau goed opgesteld voor groei in Afrika, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. De ingezette fusie is naar behoren en in een recordtempo uitgevoerd; de operationele fusie van het bedrijf vond plaats op 2 juli 2012, de juridische werd een feit op 1 januari 2013.

De activiteiten van luchtvaart; industrie, energie, en mijnbouw; maritiem en waterwegen droegen sterk bij aan het resultaat, alsook de activiteiten in Zuid- en Oost-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. De onzekere economische situatie in Europa had consequenties voor de activiteiten van stad, omgeving en strategie; transport en assetmanagement; en water. Het bureau werd het hardst getroffen in Nederland, waar 52% van de omzet vandaan komt, door de sterke terugloop in projecten in de publieke sector, specifiek in de tweede helft van 2012. Dit maakte aanpassingen in personeelscapaciteit en huisvesting noodzakelijk.

Het bureau kijkt, ondanks de teleurstellende cijfers, terug op een historisch jaar door de geslaagde fusie en behoort nu tot de top van de internationale onafhankelijke, niet-beursgenoteerde ingenieursbureaus wereldwijd.

Financieel

De omzet van Royal HaskoningDHV in 2012 bedroeg 704 miljoen euro, een vermindering van 5,8% vergeleken bij 2011. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan het economische klimaat in Europa en het effect van de desinvestering van een Canadese dochteronderneming in de tweede helft van 2011.

Het resultaat is inclusief eenmalige baten en lasten van min 22 miljoen euro (voor belasting); dit betreft hoofdzakelijk fusiekosten en reserveringen ten behoeve van herstructurering. Capaciteit en huisvesting worden aangepast aan de marktomstandigheden.

Acquisities en desinvesteringen

In 2012 is Royal HaskoningDHV 90% eigenaar geworden van de Turkse ELC Group; deze acquisitie biedt nieuwe mogelijkheden voor het bedrijf in Turkije. ELC levert adviesdiensten op het gebied van geotechniek en milieu voor de sectoren olie en gas, havens, energie, vastgoed, gezondheidszorg en bouw. Begin 2013 nam Royal HaskoningDHV Integrated Project Management (IPM) over, een toonaangevend luchtvaartspecialist in het Verenigd Koninkrijk.

Het bedrijf heeft besloten haar lokale aanwezigheid in Portugal af te bouwen vanwege de moeilijke marktomstandigheden en slechte vooruitzichten. In Frankrijk werd de Franse dochteronderneming overgedaan aan een nieuwe eigenaar.

Duurzaam Ondernemen

Duurzaam ondernemen was een van de speerpunten van de organisatie in 2012. Dit omvat stakeholderdialoog, integriteit en een duurzaamheidsprogramma gericht op duurzaamheid in projecten, eigen bedrijfsvoering en maatschappelijke betrokkenheid (zgn. ‘giving back’). Naast de directe verantwoordelijkheid van het management, is een directeur Duurzaamheid benoemd om een volgende stap in duurzaam ondernemen te formuleren, zodat Royal HaskoningDHV haar leidende positie kan blijven waarmaken.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de Europese markt, vooral de publieke sector blijven zorgelijk. Daartegenover staan de kansen voor het bedrijf in Afrika, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Het bedrijf zal de capaciteit blijven aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden. Royal HaskoningDHV kijkt met vertrouwen naar de toekomst om samen met klanten en stakeholders ‘enhancing society together’ verder vorm te geven.

Projectenselectie

Ontwikkeling Viracopos International Airport, Brazilië

Royal HaskoningDHV-dochter NACO tekende voor het ontwerp van de luchthavenuitbreiding. De luchthaven is belangrijk voor de economische ontwikkeling van het land en om de passagiersstromen te kunnen verwerken die verwacht worden voor het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Momenteel verwerkt de luchthaven op jaarbasis meer dan 7 miljoen passagiers; de verwachting is dat dit binnen 10 jaar naar 15 miljoen zal groeien en op langere termijn naar 75 miljoen passagiers, anderhalf keer Amsterdam Airport Schiphol.

Renovatie acht stalen megabruggen, Nederland

Het project bestaat uit het gehele traject van inspecteren, berekenen, ontwerpen, opstellen contractdocumenten en begeleiden van de uitvoering van de renovatie van acht stalen bruggen in belangrijke verkeersaders: de Galecopperbrug (A12 Utrecht), de Boogbrug (A2 Beek), de Muiderbrug (A1 Diemen), de Van Brienenoordbrug (A16 Rotterdam), de Kreekrakbrug (A58 Rilland), de Scharbergbrug (A76 Stein), de Suurhoffbrug (A15 Rotterdam) en de Brug bij Ewijk (A50). Royal HaskoningDHV is onderdeel van het consortium (met Arup en Greisch) dat verantwoordelijk is als Managing Contractor. Het project wordt uitgevoerd met minimale impact voor de weggebruikers en zorgt ervoor dat deze bruggen weer 30 jaar mee kunnen.

Karel Doorman appartementencomplex, Nederland

Advies op het gebied van constructie, techniek en herontwikkeling met ‘mega-optopping’: een monumentaal winkelpand uit de jaren 50 gebruikt als fundering voor een nieuw en lichtgewicht appartementencomplex van 16 verdiepingen. Het complex is vijf à zes keer lichter dan traditionele appartementen maar is qua geluid- en trillingisolatie minimaal vergelijkbaar. Een goed voorbeeld van stedelijke verdichting met behoud van cultureel erfgoed.

Samen met Ibelings van Tilburg architecten won Royal HaskoningDHV voor dit project de Publieksprijs van de Bouwprijs 2013.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Royal HaskoningDHV