VolkerWessels boekt positief operationeel resultaat

logo volkerwessels volker wessels

• Operationeel resultaat (EBITDA) voor bijzondere waardeverminderingen: € 138 miljoen (2011: € 192 miljoen)

• Eenmalige afboeking grond- en vastgoedposities: € 196 miljoen

• Nettoresultaat: € 123 miljoen verlies (2011: € 81 miljoen winst)

• Omzet: € 4,9 miljard (2011: € 4,7 miljard)

• Orderportefeuille 2012: € 5,5 miljard (2011: € 5,5 miljard)

Over 2012 presenteren we een nettoverlies van € 123 miljoen. Het negatieve resultaat wordt veroorzaakt door een eenmalige afboeking van € 196 miljoen op onze grond- en vastgoedposities.

Focus op groeimarkten en goede spreiding van activiteiten heeft gezorgd voor een positief operationeel resultaat van € 138 miljoen en een omzetstijging van 4% in 2012.

In de sector Energie & Telecom en in Canada/Verenigde Staten hebben we een sterke groei gerealiseerd en in het Verenigd Koninkrijk hebben we door extra diversificatie onze stabiele positie kunnen behouden. De activiteiten in Nederland in de sectoren Bouw & Vastgoed en Infrastructuur hebben te maken met een omzetdaling van 6% in verder verslechterende markten. Bijna 50% van de omzet van VolkerWessels komt nu uit de sector Energie & Telecom en uit onze buitenlandse thuismarkten.

Het operationeel resultaat voor eenmalige afboekingen komt lager uit dan vorig jaar. Dit is het gevolg van moeilijke marktomstandigheden in Nederland, insolventieproblemen bij enkele opdrachtgevers binnen Bouw & Vastgoed, reorganisaties en aanloopkosten in de energiemarkt.

De orderportefeuille over 2012 is stabiel gebleven. Wel hebben we de kwaliteit van de orderportefeuille verder verbeterd door het verkrijgen van enkele substantiële langjarige beheer- en onderhoudscontracten.

Jan van Rooijen, CFO: “De focus op groeimarkten zoals Energie & Telecom en Canada heeft ondanks moeilijke omstandigheden in Nederland geresulteerd in een positief operationeel resultaat en een bescheiden omzetgroei. Uiteraard hebben ook wij last van de crisis in de Nederlandse markt. We zijn genoodzaakt om de waardering van onze grond- en vastgoedposities in lijn te brengen met de nieuwe realiteit waarbij herstel op korte termijn niet te verwachten is. De breedte van onze portfolio maakt dat we minder kwetsbaar zijn en door onze sterke geografische marktposities en onze solide financiële positie zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet”.

Nederlandse markt

De Nederlandse bouw- en infrastructurele markt blijft geconfronteerd met lagere volumes, overcapaciteiten prijsdruk. Wij verwachten op korte termijn geenverbetering. Zo zorgt de langdurige onzekerheid overoverheidsbeleid voor een gebrek aan vertrouwen bijopdrachtgevers in de woningbouw. Ook staan denationale budgetten voor investeringen in infrastructuur onder druk en reduceren lokale overheden hunbestedingen om zo hun financiën op orde te brengen.Dit raakt VolkerWessels en dwingt ons totaanpassing van de organisatie in Nederland. Reorganisaties zijn noodzakelijk om het bedrijfconcurrerend en gezond te houden.

Nederland – Bouw & Vastgoed

Op korte termijn zijn we negatief over de markt inde sector Bouw & Vastgoed Nederland. We hadden gehoopt op overheidsmaatregelen die een bodem onderde markt zouden leggen. Helaas blijkt dat niethet geval te zijn. Langdurige onzekerheid over hetbeleid ten aanzien van bijvoorbeeld dehypotheekrenteaftrek en woningcorporaties hebben nujuist een negatieve invloed op de marktvraag.Door uitstel van projecten is de omzetdaling circa5% ten opzichte van voorgaand jaar.

Het verlies over 2012 is vooral te wijten aan een eenmalige afboeking op onze grond- envastgoedposities. In Nederland gaat het om een bedrag van € 191 miljoen. Deze afboeking is een gevolgvan onze visie dat er een nieuwe realiteit is ontstaan in de bouw- en vastgoedontwikkeling. Deontwikkeling van posities schuift in de tijd naar achteren met minder woningen tegen een lager prijspeil.

De uitvoering van onze bouwprojecten verloopt conform de verwachtingen. Op een aantal projecten zijn wij echter geconfronteerd met insolventieproblemenbij opdrachtgevers die hierdoor niet aan hunverplichtingen konden voldoen. Als gevolg hiervan hebben we een aantal vastgoedprojecten op de eigenbalans genomen en zijn adequate voorzieningen getroffen. De aanhoudende moeilijkemarktomstandigheden en vooruitzichten noodzaken onstot het aanpassen van onze bezetting. Dedaarbij behorende reorganisatiekosten beinvloeden het resultaat 2012 in negatieve zin.

In het laatste kwartaal van 2012 zijn relatief veelwoningen verkocht.Het totaal aantal onverkochte woningen bedraagt ultimo 2012 687. Van dit aantal zijn er 204 opgeleverd(2011: 150) en 483 nog in aanbouw (2011: 320).Eind 2012 bedraagt onze orderportefeuille € 2,2 miljard (2011: € 2,6 miljard). Deze daling wordt met name veroorzaakt door uitstelvan enkele reeds gecommitteerde projecten.

Highlights 2012:

We werkten aan tal van mooie projecten in 2012 en zetten ook belangrijke stappen bij toekomstigewerken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bouw van het nieuwe onderkomen van het InternationaalStrafhof (ICC) en plannen voor de ontwikkeling vanhet Dierenpark Emmen. Het wordt geen dierentuinmaar een belevingspark waar bezoekers midden tussende natuur en de dieren staan. Dit vergttechnische creativiteit en laat goed onze innovatieve kracht zien.

Een ander prominent project waarmee we aan de slaggaan is het HagaZiekenhuis in Den Haag.

Nederland – Infrastructuur

Overheden op alle niveaus – rijksoverheid, provincies, gemeenten – staan voor bezuinigingsopgaven diezorgen voor druk op het budget voor infrastructurele projecten. Ook de private markt voor infrastructureleprojecten ontwikkelt zich negatief. Dit heeft zichdan ook geuit in een omzetdaling ten opzichte van 2011welke zichtbaar is in alle segmenten. Er is bovendien sprake van prijsdruk in de markt. Wij handhavenons solide resultaat door de focus op projecten waar ons onderscheidend vermogen tot zijn recht komt.Ook voor de toekomst verwachten we dat dit voldoende rendement oplevert.

Eind 2012 bedraagt onze orderportefeuille € 1,0 miljard (2011: € 1,1 miljard).

Highlights 2012:

Grote nieuwe projecten die we in 2012 verkregen zijn de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp om deruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid te vergrotenen het DBFM-contract van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere. Beide projecten worden in consortium met andere partijen uitgevoerd. Deweguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (A1/A6 Diemen – Almere Havendreef) heeft een nominalewaarde van ruim € 1 miljard euro. Verwacht aandeelvoor de VolkerWessels bedrijven is circa € 350miljoen. Dit contract is nog niet meegenomen in deorderportefeuille ultimo 2012.

Een ander highlight is de ingebruikname van een nieuw type recyclingtrommel voor hergebruik van oudasfalt: het HERA-system (Highly Efficient RecylingAsphalt). Deze duurzame innovatie maakt het mogelijkasfalt tot 100% te recyclen.

Nederland – Energie & Telecom

In 2012 is in deze sectoren een behoorlijke omzetstijging (26%) behaald, met name in de offshore- endetelecommarkt. In de energiemarkt staat het rendement onder druk door aanloopverliezen. De resultatenin de telecommarkt zijn solide.Eind 2012 bedraagt onze orderportefeuille € 0,7 miljard (2011: € 0,8 miljard).

Highlights 2012:

In 2012 hebben we het windturbineproject London Array succesvol afgerond. De werkzaamhedenomvatten ondermeer het installeren van vier zogenoemde exportkabels van ruim 50 kilometer en demontage van 187 kabels die tussen de windmolens lopen.

Ook hebben we het contract gesloten voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van De NieuweWarmteweg (DNWW) in Rotterdam. Veel disciplines vanVisser & Smit Hanab en andere VolkerWesselsbedrijven werken intensief samen om het 26 km langedubbele transportleidingnet tot stand te brengen.Het warmtenet transporteert restwarmte van AVR-Rozenburg naar het centrum van de stad en hetRotterdamse havengebied.

Een opvallende gebeurtenis in 2012 was de herbouw van de zendmast Hoogersmilde. Nadat deze in2011 werd getroffen door een brand bouwde VolkerWessels Telecom met de inzet van een Zwitsersehijshelikopter een nieuwe constructie op de mast.

VolkerWessels Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn de marktomstandigheden vergelijkbaar met de omstandigheden in debouw- en infrastructurele markt in Nederland. Dooreen sterke diversificatie in combinatie met in hetverleden genomen strategische beslissingen, zijn weerin geslaagd om de omzet en orderportefeuille telaten groeien en onze marge op een aanvaardbaar niveau te houden. Door een goede spreiding in demix van activiteiten en omvang van de projecten, isde kwaliteit van onze orderportefeuille verbeterd.De Britse overheid zet sterk in op investeringen inde infrastructuur om zo de economie te stimuleren.Gezien de spreiding van activiteiten in onze onderneming biedt dat perspectief op het gebied vantransport: snelwegen, havens en spoor. Ook zijn weactief bij de opwekking en distributie van energie.Eind 2012 bedraagt onze orderportefeuille € 1,0 miljard (2011: € 0,8 miljard).

Highlights 2012:

Twee projecten die er uit sprongen in 2012 waren derenovatie van de landingsbaan van vliegveldLondon Gatwick en de ontwikkeling van een nieuw munitie laadplatform voor het ministerie van Defensiein de haven van Portsmouth. Een belangrijk succes dit jaar was het winnen van een achtjarigonderhoudscontract voor het wegennet van de Londense binnenstad.

VolkerWessels Canada/Verenigde Staten

Onze bedrijven in Canada en de Verenigde Staten, die vooral actief zijn in infrastructuur engebiedsontwikkeling, ontwikkelen zich positief. Ookde vooruitzichten zijn goed. We zien in Canada eengoed werkaanbod dat vooral wordt gegenereerd door energiegerelateerde projecten in de provincieAlberta. Wij zijn daarbij een belangrijke partner voor de Canadese overheid die steeds meer onderhoud-en beheerwerkzaamheden overdraagt aan private partijen.

In 2012 hebben wij een omzetstijging van 16% gerealiseerd ten opzichte van 2011.Eind 2012 bedraagt onze orderportefeuille € 0,7 miljard (2011: € 0,5 miljard).

Highlights 2012:

Een project dat voor een belangrijk deel bijdraagtaan de toename van ons orderboek in Canada is denieuwbouw van de Anthony Henday Drive in Edmonton.Dit contract heeft een looptijd van 30 jaar enomvat een 27 kilometer lange zes- en achtbaansweg,negen knooppunten, twee fly-overs over de weg,acht fly-overs over het spoor en twee bruggen. Wijzijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud.Dit heeft een projectwaarde van ca. CAD 550 miljoen(€372 miljoen).

Financieel

EBITDA-marge

Ultimo 2012 is de EBITDA marge voor eenmalige afboekingen (absolute omvang € 138 miljoen) gedaaldnaar 2,8% ten opzichte van 4,1% over 2011.

Solvabiliteit

De solvabiliteit voor winstbestemming bedraagt 20%(2011: 26%). De solvabiliteit is onder meer negatiefbeïnvloed door de eenmalige afboeking op grond- envastgoedposities ter hoogte van circa € 196 miljoen(netto effect circa € 153 miljoen).

Financiering/nettoschuld

Binnen de onderneming is er een constante focus opverlaging van het werkkapitaal en de netto schuld.We hebben in de afgelopen drie jaar een substantiële schuldreductie gerealiseerd. Als gevolg hiervanstaan wij er financieel solide voor. Per 31 december 2012 is er dan ook ruimschoots voldaan aan deconvenanten binnen onze bankfaciliteiten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: VolkerWessels

VolkerWessels boekt positief operationeel resultaat | Infrasite