Samen Infra-ambities waarmaken op Olympisch niveau tijdens InfraCampus

Tijdens InfraCampus op 26 januari 2012 wordt een Plaza Olympisch Vuur 2028 georganiseerd. Een debat met bestuurders over de wijze waarop het bedrijfsleven en de overheid kunnen samenwerken om de ruimtelijke uitdagingen met betrekking tot de Spelen in 2028 aan te gaan. Olympisch Vuur 2028 staat voor economische impact en laat met het Olympisch Plan 2028 zien dat het organiseren van de Spelen ons land meer kan opleveren dan het kost en een versnelling tot stand kan brengen in het verbeteren van de bereikbaarheid en mobiliteit.

InfraCampus is een inspirerende brancheontmoeting voor Young Potentials en professionals werkzaam binnen de infrasector, met als rode draad de Spelen van 2028. Hoe brengen we Nederland op Olympisch niveau? Olympisch Vuur 2028 organiseert in de ochtend een debat met bestuurders, dat in gaat op de kansen en (on)mogelijkheden van de ruimtelijke ambitie van het Olympisch Plan 2028. Onder leiding van Erik Peekel gaan Eric Eijkelberg (directeur Olympisch Vuur 2028), Jan Hendrik Dronkers (Directeur-Generaal Rijkswaterstaat), Henk Ovink (Directeur Nationale Ruimtelijke Ordening, Ministerie IenM), Ed Nijpels (Voorzitter NLingenieurs) en Marcel Engels (Voorzitter UNETO-VNI) met elkaar in gesprek.

“De inzet is helder: Olympisch Vuur 2028 wil met de verbindende kracht van sport en de magie van de Spelen van Nederland een topland maken. Olympisch Vuur 2028 staat voor een vitale samenleving, een cultuur van excellente prestaties en economische impact. Alleen als Nederland ook ruimtelijk ‘FIT’ is, kunnen we duurzame economische impact leveren. 2028 lijkt nog ver weg, maar op het gebied van de ruimtelijke inrichting is dat al ‘morgen’. De organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen geeft focus in de planvorming en kan een versnelling tot stand brengen in het verbeteren van de bereikbaarheid en de mobiliteit. De hele wereld kijkt toe en het zal onze creativiteit, onze samenwerking en onze daadkracht stimuleren. Ik zie uit naar het debat tijdens InfraCampus. Ik ben ervan overtuigd dat we samen veel voordeel kunnen halen uit onze ambitie voor 2028," aldus Eric Eijkelberg, directeur Olympisch Vuur 2028.

Interactief programma op InfraCampus

Naast kopstukken uit de infrasector zijn er ook twee topsporters aanwezig bij InfraCampus. Zo vertellen Minke Booij (lid Topsportteam 2028 en meervoudig Olympisch medaillewinnaar met het Nederlands Dameshockeyteam) en Meike de Nooy (Olympisch medaillewinnaar met het Nederlands Dameswaterpoloteam) over hun Olympische ervaringen en maken zij aan de hand daarvan een vergelijking tussen topsport en infrastructuur. Een mix van kennis en ‘fun’ komt aan bod tijdens de interactieve spelshow “Ik hou van Infra!” Het jonge talent uit de infrasector strijdt in deze dynamische kennisquiz tegen de gevestigde orde. Wie kent de Nederlandse infrawereld het beste? Tijdens het middagprogramma wordt het centrale thema ‘Samen Infra-ambities waarmaken op Olympisch niveau’ uitgewerkt in zeven workshops. Deelnemers worden uitgedaagd om kennis uit te wisselen en gezamenlijk baanbrekende toekomstvisies voor de infrasector te formuleren op het gebied van Samenwerken, Innovaties, Duurzaamheid en Trots.

Ontmoetingsplaats

De tweede editie van InfraCampus vindt plaats in Ahoy Rotterdam. Het programma is tot stand gebracht door de partners van de toonaangevende vakbeurs InfraTech: CROW, CURNET, Bouwend Nederland, PIANOo, Vernieuwing Bouw, De NieuwBouw, MKB Infra en NLingenieurs. De bundeling van hun denkkracht maakt het evenement uniek en interessant voor iedereen uit de infrabranche.

Jan Hendrik Dronkers, Directeur-Generaal Rijkswaterstaat: “Rijkswaterstaat wil nieuwe kennis en nieuwe kennismedewerkers verbinden door een vooraanstaande plaats in te nemen in de Nederlandse kenniseconomie. Hiertoe heeft Rijkswaterstaat een traineeprogramma ontwikkeld, worden contacten met universiteiten en HBO-instellingen onderhouden, is de arbeidsmarktcommunicatie grotendeels gericht op Young Potentials en ondersteunen wij InfraCampus.”

InfraCampus wordt gedragen door de markt. Ballast Nedam, Centraal Team Duurzaam GWW, Continu, Croon Elektrotechniek, Gemeentewerken Rotterdam, Jelmer!, MKB Infra, NWC/Expo 1.0 en Rijkswaterstaat sponsoren deze brancheontmoeting.

Meer informatie over InfraCampus is te vinden op www.infracampus.nl.

Over Olympisch Vuur 2028

Olympisch Vuur 2028 is in 2009 ‘aangestoken’ door NOC*NSF. Belangrijke bestuurlijke en maatschappelijke organisaties maken onderdeel uit van de alliantie Olympisch Vuur 2028. Dit zijn de verschillende ministeries, de provincies, gemeenten, sportorganisaties, het bedrijfsleven, de werkgevers en werknemersorganisaties en het onderwijs. Samen zetten zij de verbindende kracht van sport en de magie van de Spelen in om van Nederland een topland te maken. Een land met een vitale samenleving, een cultuur van excellente prestaties en economische impact. De resultaten worden geboekt door de alliantiepartners; de landelijke coördinatie ligt in handen van Olympisch Vuur 2028. Olympisch Vuur 2028, onder voorzitterschap van Camiel Eurlings, wordt hierbij ondersteund door de Club van 2028, met een rijke vertegenwoordiging vanuit het bedrijfsleven, de maatschappij en de sport. Ook het Topsportteam 2028 met daarin 29 (oud) topsporters speelt een belangrijke rol bij zowel de realisatie als het uitdragen van de Olympische ambitie. De dagelijkse coördinatie ligt bij het Program Office, waarvan Eric Eijkelberg de directeur is.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ahoy Rotterdam nv