Conclusie conferentie Vernieuwing Bouw: Levensduurdenken doen? Wij durven!

Duurzaam bouwen, de hele levensduur van een bouwwerk meenemen en gebruikerscomfort behouden. ‘Dat kunnen we financieel nooit rond krijgen!’ is een vaak gehoord argument. Het kan wel, dat bewezen drie vooraanstaande ervaringsdeskundigen. Op 22 september woonden zo’n 100 bestuurders, managers en directeuren uit de hele bouwsector de conferentie over levensduurdenken in Mijdrecht bij. “Door te weten wat er speelt in je omgeving en maatschappelijke issues aan te pakken ga je verder dan maken alleen. Dan is het business”, aldus dagvoorzitter Rudy Stroïnk. Jacqueline Schlangen (directeur Vernieuwing Bouw) “Juist door te laten zien dat en vooral hoe het kan, helpt de bouwsector te groeien tot een innovatieve en vernieuwende sector.” De conclusie van de conferentie was dan ook: Levensduurdenken doen? Wij durven het aan als sector!

We gaan de uitdaging aan

Levensduurdenken vergt een andere kijk op een bouwwerk dan traditioneel bouwen. Of het nu om een weg, een woning of een kantoor gaat. Er wordt gekeken naar de gehele levensduur, van eerste idee tot beheer en onderhoud en uiteindelijk de sloop. Duurzaamheid speelt daarin vanzelfsprekend een belangrijke rol, maar ook het gebruikerscomfort en de financiering vragen om een significant andere werkwijze van alle betrokken partijen. Deze andere manier van denken, en doen levert voordeel op voor alle betrokken partijen en dient uiteindelijk een maatschappelijk belang. Kortom, levensduurdenken doen is een uitdaging voor de bouwsector. Een uitdaging die de aanwezigen en Vernieuwing Bouw graag aangaan!

Drie succesverhalen

Hoe bouw je een museum midden in Amsterdam, binnen de begroting en binnen de planning? Wat is het geheim? Ernst Veen, directeur van de Hermitage deelt zijn verhaal graag. “De Hermitage was een droom. Niet alleen van mij, maar van alle betrokkenen. Door die droom te delen en er allemaal voor te gaan, konden we hem waarmaken binnen tijd en budget.” Een sportcentrum en een zwembad in een publiek-private samenwerking met een gemeente ontwikkelen en exploiteren, daarover vertelde Erwin van Iersel, CEO van consortium Optisport DRV. “Vol trots kan ik u vandaag in een van onze locaties ontvangen. Wij investeren in de levensduur van onze klanten, onze medewerkers en onze faciliteiten. Alleen zo kun je succesvol opereren in onze branche. Ons geheim is samenwerken, samenwerken, samenwerken.” Op de vraag ‘hoe financier je zoiets?’ gaf fondsmanager Guus Berkhout van Triodos bank antwoord. “Triodos bank ziet de meerwaarde van duurzaam bouwen. Een werk wordt meer waard en je loopt minder risico tijdens de gebruiksfase, want daar is de meeste winst te behalen. Om met de woorden van Ernst te spreken: Duurzaam bouwen levert droomprijzen op!”

Vernieuwers in de bouw

Organisaties die de vernieuwing van de bouwsector belangrijk vinden hebben zich verbonden aan Vernieuwing Bouw en zijn partner geworden. Op dit moment zijn dit 62 organisaties. De strategic partners van Vernieuwing Bouw zijn: Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland, Aedes en UNETO-VNI.

Partners van Vernieuwing Bouw zijn: CROW, Van den Heuvel Werkendam, NLingenieurs, Portaal Vastgoed Ontwikkeling, Gemeente Utrecht/IBU Stadsingenieurs, Procap adviseurs en projectmanagers, Bennema Vastgoed, SBR, Gemeente Alphen a/d Rijn, BAM, BOB Opleiding, Training en Advies, TSM Business School, BELFOR (Nederland), Mecanoo Architecten, Havensteder, Volker Wessels, Brink Groep, Centre for Process Innovation in Building and Construction (CPI)/TU Delft, InTouch, Balance & Result Organisatieadviseurs, Dura Vermeer, CURNET, Grontmij, Gemeente Amersfoort, HÈT Facilitair Bureau, Dick van Gameren Architecten, Van Dijk Maasland, ProRail, Stichting Post Academisch Onderwijs (PAO), Gemeente Hoorn, Vaessen Algemeen Bouwbedrijf, Croon Elektrotechniek, Business School Nederland, KPMG Building and Construction, Kraan Bouwcomputing, Strukton Groep, RnR Group, Deerns Raadgevende Ingenieurs, Wonion, Ballast-Nedam, Installatiebedrijf en Ingenieursbureau Koldijk, Dyka, CFE Nederland, Breijer, Timpaan, Van Ieperen Groep, HEVO, Hurks groep, Universiteit Utrecht, Imtech Traffic & Infra, Vereniging van Waterbouwers, Railforum, Gemeente Purmerend, GMB Beheer, LUXimprove, De Bouwer & Partners en Constructing Excellence.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Vernieuwing Bouw (opgegaan in De Bouwcampus)