DG Infra Yield investeert in PPS-projecten NL en Belgische windactiva

DG Infra Yield, het infrastructuurfonds beheerd door Gimv en Dexia, kondigt vandaag twee investeringen aan, waarvan één in Nederland en één in België. Hierbij is het fonds reeds voor ruim 30 procent geïnvesteerd.

De eerste investering betreft de overname van de aandelenbelangen van drie operationele Nederlandse PPS-projecten die door Ballast Nedam werden ontwikkeld. De aandelenbelangen worden overgenomen door het Benelux Secondary PPP Fund I, waarin Ballast Nedam voor 20% en DG Infra Yield voor 80% participeren. Ballast Nedam blijft verantwoordelijk voor het langjarig beheer en onderhoud van de pps-projecten. Het gaat over projecten die op basis van DBFMO[1]-contracten ter beschikking worden gesteld aan het Ministerie van Defensie, de Rijksgebouwendienst en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De portefeuille omvat onder andere een participatie in het project Kromhout Kazerne in Utrecht, in gebruik als hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht, en het project DUO2, het nieuwe kantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst in Groningen. De projecten waar het om gaat hebben een totale waarde van ongeveer 700 miljoen EUR en hebben een contractuele looptijd tussen de 20 en 25 jaar.

“Wij zijn zeer tevreden met deze eerste concrete stap van DG Infra op de Nederlandse PPS-markt en het commitment van Ballast Nedam om zich naast DG Infra voor langere tijd aan deze projecten te verbinden. In navolging van België, positioneren we ons hiermee nu ook in Nederland nadrukkelijk als financiële partner van bouwbedrijven.” aldus Chrisbert van Kooten, Investment Director DG Infra.

Theo Bruijninckx, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ballast Nedam, over het pps-fonds: “Ballast Nedam wil in alle fasen van een project betrokken zijn om de best mogelijke life cycle oplossing voor alle stakeholders te bieden. Dit strekt zich van ontwerp, bouw, beheer tot ook financiering van projecten. Ik ben dan ook verheugd dat we met de ondersteuning van DG Infra onze ambities ten aanzien van integrale projecten kracht bij kunnen zetten.”

De tweede investering betreft een achtergestelde lening ter herfinanciering van een portefeuille van 12 operationele on-shore windturbines verspreid over Vlaanderen. De turbines werden in gebruik genomen tussen 2004 en 2010 en hebben een totale capaciteit van 22,6 MW.

Deze investeringen volgen op de eerder aangekondigde investering van DG Infra Yield in de mezzanine-financiering van het off-shore windproject Belwind.

Enkele maanden geleden vond de eerste closing van DG Infra Yield plaats met een gecommitteerd kapitaal van 116 miljoen EUR. De groep van beleggers die dit bedrag toezegden, bestaat uit pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, banken en andere investeringsfondsen. Inmiddels zijn er nog additionele toezeggingen en lopen er nog vergevorderde gesprekken met diverse institutionele investeerders. Een volgende closing wordt gepland in het najaar.

DG Infra Yield beantwoordt aan de vraag van institutionele investeerders naar investeringen in alternatieve beleggingsproducten op basis van lokale tastbare activa met een relatief lage volatiliteit en een zekere mate van inflatiebescherming, gekoppeld aan periodieke cash-uitkeringen. In combinatie met het zusterfonds DG Infra+, betekent dit dat er ruim 250 miljoen EUR beschikbaar is voor investeringen in infrastructuurprojecten.

Manu Vandenbulcke, managing director DG Infra: "We zijn verheugd om deze twee nieuwe activa toe te voegen aan de bestaande portefeuille van DG Infra. Deze investeringen ondersteunen onze ambitie om de investeerders van DG Infra Yield toegang te geven tot een gediversifieerde portefeuille van operationele projecten. DG Infra Yield, ons laatste infrastructuurfonds met een beleggingshorizon van 30 jaar, is ontworpen om een lange termijn partner te zijn voor eigenaars en ontwikkelaars van projecten en activa.”

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: DG Infra Yield