Imtech: order 30 mln euro voor duurzame afval-/energiecentrale Plymouth

245.000 ton afval van 650.000 huishoudens in energie omzetten

Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het in opdracht van MVV Energie AG in Duitsland de duurzame technologie verzorgt in een nieuw te bouwen afval-/energiecentrale in Plymouth in het zuidwesten van de UK. De opdracht heeft een totale waarde van ruim 30 miljoen.

René van der Bruggen, CEO Imtech: ‘Het winnen van duurzame energie uit huishoudelijk en industrieel afval wordt steeds belangrijker in de samenleving. Imtech beschikt over nagenoeg unieke competenties en referenties op dit gebied en is in staat afval op zeer energie-efficiënte wijze om te zetten in duurzame warmte en elektriciteit met een groot vermogen. De kennis hiervoor is afkomstig uit Imtech Deutschland. Deze knowhow wordt in toenemende mate intern binnen Imtech gedeeld, teneinde – conform onze groeistrategie 2015 – ook in andere Europese landen te worden toegepast, zoals nu in de UK. Op de energiemarkt kunnen we zo verdere autonome groei in Europa tot stand brengen.’

245.000 ton afval van 650.000 huishoudens in energie omzetten
De duurzame energie-afvalcentrale zal worden gebouwd in opdracht van MVV O&M, een dochteronderneming van MVV Umwelt in Mannheim dat deel uitmaakt van MVV Energie AG. In de nieuwe afvalcentrale zal de 245.000 ton huishoudelijk afval van 650.000 huishoudens in en rond Plymouth worden omgezet in duurzame energie. Hiervoor is de South West Devon Waste Partnership opgericht.

Door een unieke combinatie van warmte en kracht zal de afval-/energiecentrale zowel warmte als elektriciteit produceren. Het te leveren thermische vermogen zal uitkomen op 23 MW. Het elektrisch vermogen komt uit op 22,5 MW. Een groot deel van deze energie zal worden gebruikt door de nabijgelegen marinebasis van de Royal Navy in Plymouth. Hierdoor wordt een lokale, efficiënte en milieuvriendelijke recycling van de regionaal verzamelde afvalstoffen gewaarborgd.

In de nieuwe afval-/energiecentrale levert Imtech Deutschland de stoomturbinegenerator met een speciale luchtgekoelde condensor. De Duitse Imtech-divisie is eveneens verantwoordelijk voor de complete water- en stoomvoorziening, de innovatieve warmtewinning en de water- en condensaatbehandeling. Imtech UK heeft de Duitse collega’s geassisteerd met de aanbesteding en geadviseerd op het gebied van health & safety (HSE, Health, Safety and Environment). Samen wordt in de UK een nagenoeg unieke totaaloplossing geboden. Imtech start de werkzaamheden in het voorjaar van 2012. De afval-/energiecentrale zal in 2014 operationeel zijn.

Profiel Imtech
Imtech N.V. is een Europese technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw. Deze combinatie maakt het mogelijk totale technologische oplossingen aan te bieden. Met ruim 26.000 medewerkers realiseert Imtech opbrengsten van circa 4,5 miljard euro op jaarbasis. Imtech heeft sterke posities in de markten gebouwen en industrie in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Oost-Europa, Zweden, Noorwegen, Finland, de UK, Ierland en Spanje, alsmede op de Europese markten van ICT en traffic en in de mondiale maritieme markt. Imtech bedient circa 21.000 klanten. Imtech biedt toegevoegde waarde in de vorm van integrale en multidisciplinaire totaaloplossingen die leiden tot betere bedrijfsprocessen en meer rendement voor klanten én aan de klanten die zij op hun beurt bedienen. Imtech biedt tevens oplossingen die bijdragen aan een duurzame samenleving, bijvoorbeeld groene technologie en technische oplossingen op het gebied van energie, milieu, water en mobiliteit. De aandelen Imtech zijn genoteerd aan de NYSE Euronext Stock Exchange Amsterdam, waar Imtech is opgenomen in de Midkap Index. Het aandeel Imtech is tevens opgenomen in de Dow Jones STOXX 600 index.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Imtech N.V.