Opening Holland Water Week op World Expo in Shanghai

Nederlandse watersector biedt China helpende hand

De provincie Zuid-Holland leidt de Holland Water Week op de World Expo in Shanghai. Onder aanvoering van gedeputeerde Lenie Dwarshuis – van de Beek van de provincie Zuid-Holland presenteert de watertechnologiesector zich deze week in China.

Gedeputeerde Dwarshuis heeft zondag in Shanghai de Holland Water Week geopend. “Nederland heeft in de wereld een leidende rol als het gaat om delta- en watertechnologie. Die kennis en kunde delen we deze week. De Holland Water Week biedt veel kansen op nieuwe samenwerkingsverbanden tussen China en Nederland”, sprak Dwarshuis. De provincie Zuid-Holland is namens de vier grote steden en de Randstadprovincies ‘vaandeldrager’ van twee themaweken in het Holland-paviljoen op de World Expo in Shanghai. Naast water, deze week, staan volgende week ‘life sciences’ centraal.

China kent mega-grote problemen als het gaat om alles wat met water te maken heeft. Er is een enorm tekort aan drinkwater, een minstens zo groot tekort aan zuiveringscapaciteit voor afvalwater, ruim tweederde van alle oppervlaktewater is sterk vervuild en het ontbreekt aan kennis over de behandeling van water. Tijdens de Holland Water Week praten Nederlandse drinkwaterbedrijven, kennisinstituten, ingenieurs en overheden met hun Chinese partners over hoe in de (nabije) toekomst kan worden omgegaan met uitdagingen op het gebied van drinkwater, industriewater, het hergebruik van water en deltatechnologie.

Speciaal ter gelegenheid van de Holland Water Week zijn studenten van verschillende vooraanstaande universiteiten in China uitgedaagd met oplossingen te komen voor actuele watervraagstukken. Ook is gevraagd om voorstellen te doen voor de marktintroductie van bedachte oplossingen. Een plan voor het gecombineerd gebruik van wind- en zonne-energie voor de kleinschalige productie van drinkwater viel in de prijzen. De Chinese prijswinnaar heeft een, op zijn studie afgestemde, stage in Nederland gewonnen.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Studenten lossen watervraagstukken op in Shanghai

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Zuid-Holland