Provincie Utrecht en gemeenten passen 70 bushaltes aan

totaal 650 haltes

Tussen 19 mei en half november 2010 gaan de provincie Utrecht en de gemeenten Baarn, Soest, Amersfoort, Woudenberg, Abcoude, Loenen en Breukelen aan de slag met het aanpassen van 70 bushaltes. Het gaat daarbij om zowel provinciale als gemeentelijke bushaltes in de genoemde gemeentes. Na aanpassing zijn de haltes beter toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking of een visuele beperking.

Per halte zullen de werkzaamheden enkele dagen in beslag nemen. Het verkeer en de omgeving ondervinden weinig hinder van het werk. Er vinden geen wegafsluitingen plaats.

Voor de buspassagiers zijn er tijdens de werkzaamheden tijdelijke haltes binnen een straal van 100 meter van de bestaande haltes.

Planning
De haltes in de gemeente Baarn worden aangepast in de periode 19 mei-1 juni
De haltes in de gemeente Soest worden aangepast in de periode 21 mei-23 augustus
De haltes in de gemeente Amersfoort worden aangepast in de periode 9 augustus-8 september
De haltes in de gemeente Woudenberg worden aangepast in de periode 6 september-28 september
De haltes in de gemeente Abcoude worden aangepast in de periode 23 september-1oktober
De haltes in de gemeente Loenen worden aangepast in de periode 23 september-8 oktober
De haltes in de gemeente Breukelen worden aangepast in de periode 4 oktober-12 november

Betere toegankelijkheid
Een van de doelen van de provincie en de gemeenten is het verbeteren van de kwaliteit van het openbaar vervoer. Dit maakt het openbaar vervoer aantrekkelijker, ook voor mensen die normaal de auto nemen. Naast betrouwbaarheid, frequentie en snelheid van het openbaar vervoer, zijn imago, comfort, sociale veiligheid en toegankelijkheid aspecten die voor reizigers belangrijk zijn.

Om de kwaliteit van het openbaar vervoer te verbeteren, spelen de haltevoorzieningen een belangrijke rol. Samen met de bussen vormen zij de entree tot het openbaar vervoer. Een belangrijke kwaliteitsverbetering van de bushaltes is het toegankelijk maken van deze haltes voor mensen met een mobiliteitsbeperking en een visuele beperking. Hiervoor wordt het busperron op gelijke hoogte gebracht met de instap van de bus, zodat passagiers gelijkvloers kunnen in- en uitstappen. Ook de toegangspaden worden aangepast zodat rolstoelers makkelijker op het perron kunnen komen. Voor mensen met een visuele beperking komen er geleidelijnen die in de vorm van ribbeltegels de weg wijzen naar het perron.

Totaal 650 haltes
De provincie Utrecht en de Utrechtse gemeenten zijn van plan om de komende drie jaar circa 650 bushaltes toegankelijk te maken voor mensen met een mobiliteitsbeperking en een visuele beperking.

Het aanpassen van de eerste 29 haltes langs de provinciale weg N225 in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Rhenen is vorig jaar gerealiseerd. De provincie Utrecht en de Utrechtse gemeenten streven ernaar om de totale klus uiterlijk eind 2012 te hebben geklaard.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Utrecht