Proeftuinen hybride en elektrisch rijden bekend


Minister Eurlings heeft besloten negen innovatieve projecten binnen de proeftuin hybride en elektrisch rijden een subsidie toe te kennen. Deze subsidies maken het mogelijk om snel meer ervaring met elektrisch rijden op te doen. Door de subsidies kan er bijvoorbeeld op Texel elektrisch worden gereden, worden boodschappen elektrisch bezorgd, komen er elektrische taxi’s en kan de vuilnis elektrisch worden opgehaald. De totale gezamenlijke waarde van de subsidies is 10 miljoen euro.

Het doel van de proeftuin Hybride en elektrisch rijden is om meer inzicht te krijgen in wat er nodig is om elektrisch rijden te laten slagen. Bedrijven die een praktijkproject wilden starten met meerdere elektrische auto’s in combinatie met een laadinfrastructuur konden een subsidie aanvraag indienen. In totaal hebben 47 projecten een aanvraag ingediend.

De negen projecten met subsidie zijn:

  • Cornelissen Transport BV voor CityShopper elektrische stedelijke bezorgservice;
  • L.A.J. Duncker B.V. voor Fijnmazige stadsdistributie met elektrische vrachtwagens voorzien van cryogene koelinstallatie;
  • Collect Car B.v. voor Elektrische Greenwheelauto’s in de G4;
  • Peter Appel Transport B.V. voor Elektrisch bezorgen van levensmiddelen;
  • Prestige Taxicentrale voor Prestige Greencab
  • STEDIN voor 75-EV’s-RO;
  • Van Gansewinkel Groep voor Proeftuin elektrische vuilniswagens bij Van Gansewinkel Groep;
  • Stichting Urgenda voor Texel Gastvrij Elektrisch Vervoer – Opladen op Texel;
  • Ontwikkelingsmij Den Haag voor Elektro-pool Haaglanden;

De overheid investeert in duurzame mobiliteit zodat de lucht schoner wordt en het milieu wordt gespaard. Onderdeel hiervan is dat betaalbaar en betrouwbaar elektrisch rijden in de komende jaren voor iedereen toegankelijk wordt. Het Formule E-team schept hiervoor de voorwaarden. Het team realiseert doorbraken in onder meer infrastructuur, accu’s, en beschikbaarheid. In het Formule E-team werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen onder voorzitterschap van Maurits van Oranje.

Meer informatie
Op de website van het ministerie van VenW vindt u een uitgebreide beschrijving projecten proeftuinen 03-05-2010
www.agentschapnl.nl/proeftuinen

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)