Investeringsfonds voor infrastructuur in ontwikkelingslanden

Eerlijke handel

Een nieuw fonds gaat ontwikkelingslanden helpen bij het opzetten van investeringsprojecten voor infrastructuur. Het fonds wordt opgezet door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de financieringsmaatschappij voor ontwikkelingslanden (FMO). Dat heeft minister Verhagen aangekondigd tijdens de conferentie ter ere van het 40-jarige bestaan van de organisatie.

“Investeringen in infrastructuur is belangrijk voor economische groei in ontwikkelingslanden,” verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “En zonder groei valt er in ontwikkelingslanden niks te verdelen.”

Het fonds richt zich op investeringsprojecten met een hoog risico in landen die beperkte toegang hebben tot financiële instellingen. De FMO speelt een belangrijke rol door innovatieve investeringen en als katalysator van de private sector in ontwikkelingslanden.

Minister Verhagen prees de FMO voor het pionierswerk in de afgelopen periode. Al jaren geleden richtte de FMO zich op microkredieten en het midden- en kleinbedrijf, en startte het met behulp van het ministerie van Buitenlandse Zaken een speciaal fonds, waarmee valutarisico’s kunnen worden afgedekt.

Ondanks het barre economische klimaat wist de FMO vorig jaar een netto winst van 60 miljoen euro te behalen, terwijl de helft van alle nieuwe investeringen in lage-inkomenslanden plaats vond.

Minister Verhagen spoorde de FMO aan om zich de komende tijd nog meer te richten op ontwikkeling van het platteland en van vrouwen. “Arme mensen leven vaak op het platteland en vrouwen zijn de economische spil in ontwikkelingslanden.”

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken