FENS-budget al gereserveerd en grotendeels besteed

er is geen geld zoek

Maandag 19 april 2010 verscheen in Trouw en op Nu.nl een artikel over de FENS-gelden (1,3 miljard euro) die zoek zouden zijn bij NS. Het verhaal in Trouw en op NU.nl is onjuist, er is geen geld zoek. Het fonds waar het om gaat is bestemd voor lange termijninvesteringen door de spoorsector voor kwaliteitsverbetering van het OV.

Het fonds betreft geen belastinggeld, maar is boekwinst die de NS bij verkoop van hun belang in Telfort heeft gemaakt. Met instemming van het Rijk is destijds het fonds aangewend voor kwaliteitsverbetering in het OV. Het FENS-geld heeft al een bestemming gekregen en is ook grotendeels uitgegeven in de afgelopen tien jaar aan onder andere (de ontwikkeling van) de OV-chipkaart en aan stations- en infraverbeteringen.

Ook wordt in het artikel gesteld dat ProRail en NS vanuit dit fonds de wissels winterklaar had kunnen maken. Anders dan het artikel beweert, zijn er geen extra gelden nodig van het Rijk voor het winterklaar maken van het spoor. Na evaluatie van de winterproblemen is al vast komen staan dat NS en ProRail dat kunnen realiseren vóór de volgende winter, zonder daarvoor extra middelen van het Rijk te vragen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail