Gladheidsbestrijding en herstel vorstschade kost Gemeente Den Haag 4 mln

lange en strenge winter kostbaar voor Den Haag

Het herstellen van de Haagse wegen na de vorstperiode in de periode december 2009 – maart 2010 kost minimaal 870.000 euro. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente. Mogelijk lopen de kosten nog verder op, doordat sommige schade pas later zichtbaar wordt. De gemeente gaat er verder vanuit dat 150.000 euro nodig is voor het vervangen van struiken en bomen die kapot gevroren zijn of niet goed tegen strooizout konden.

Na een normale winterperiode kost het ongeveer 100.000 euro om de schade te herstellen. De gemeente is dit jaar fors duurder uit doordat de winterse omstandigheden zeer lang aanhielden. Bovendien schommelde de temperatuur steeds rond het vriespunt. Daardoor ontstond meer schade aan de openbare ruimte. Dooiwater zakte overdag in scheurtjes in het asfalt en vroor ’s nachts op. Zo ontstonden grotere scheuren in het wegdek.

De gemeente is al bezig met het uitvoeren van de benodigde reparaties. Naar verwachting zullen de komende weken echter nog nieuwe gevallen van schade aan het wegdek zichtbaar worden. Op minder druk bereden wegen is het asfalt al wel beschadigd, maar niet kapot gereden. De verwachting is dat dat nog wel gaat gebeuren.

Kosten gladheidsbestrijding
Door de aanhoudende winterse omstandigheden liggen ook de kosten voor de gladheidsbestrijding in de afgelopen winterperiode hoger dan normaal. De gemeente Den Haag heeft hieraan in de periode december 2009 – maart 2010 ruim 3 miljoen euro moeten uitgeven. In een normale winterperiode bedragen deze kosten 1,3 miljoen euro. Het verschil wordt veroorzaakt doordat er meer en langer gestrooid moest worden. Ook moest extra strooizout worden aangeschaft in een periode van grote schaarste, wat tot hogere kosten leidde.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Den Haag