Bouwend Nederland betreurt val kabinet

De val van het Kabinet is slecht voor de bouwsector. De mogelijke invoering van de crisis- en herstelwet is nu verder weg dan ooit.

Met de crisis- en herstelwet kunnen procedures voor grote bouw- en infrastructurele projecten versneld worden. De wet is een middel om de economische crisis te bestrijden en moet vooral de bouw een stevige impuls geven. De Tweede Kamer stemde afgelopen najaar met de wet in. Aanvankelijk werd gedacht dat deze per 1 januari van kracht kon gaan. Onlangs besloot de Eerste Kamer de behandeling van de wet voor de tweede maal uit te stellen, waardoor de crisis en herstelwet op z’n vroegst in april kan gelden. Voorwaarde daarbij is wel dat Nederland dan geen demissionair kabinet heeft.

Bouw heeft snelle ingrepen nodig

Een demissionair kabinet neemt geen maatregelen om de eerder geformuleerde kabinetsdoelstellingen op het terrein van woningbouw (voorzien in de woningbehoefte), infrastructuur (aanpak fileleed), ruimtelijke ordening en klimaatbeleid (o.m. terugdringen energieverbruik) te halen. De laatcyclische bouwsector heeft momenteel zeer te lijden onder de gevolgen van de crisis en heeft daarom snelle ingrepen nodig. Duizenden arbeidsplaatsen zijn reeds verloren gegaan en het einde is nog niet in zicht.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Bouwend Nederland