Europese test OV: Reisinfo vaak niet op orde

Amsterdam 15e met een voldoende

Wie in Europese steden met het openbaar vervoer reist moet zich geregeld verdiepen in de reisinformatie. Deze is niet altijd even duidelijk. Dat blijkt uit een inventarisatie van de ANWB en haar Europese zusterclubs.

Geregeld was de informatievoorziening niet compleet. Daarnaast schoot de toegankelijkheid voor mindervaliden tekort. Ook blijkt er een groot verschil in prijs van het openbaar vervoer te zijn tussen de verschillende Europese steden. Een metrokaartje in Praag blijkt het voordeligst te zijn in Europa. In het onderzoek is gekeken naar de reistijd per rit, overstapmogelijkheden, informatievoorziening op internet en bij de OV-halte en de prijzen van de ritten.

München zeer goed, Amsterdam 15e
Van de 23 onderzochte steden eindigde Amsterdam als vijftiende met een voldoende. Negen andere steden scoorden ook een voldoende en elf steden haalden het oordeel goed. München kreeg als enige stad het resultaat ‘zeer goed’ en kwam als beste uit de test. Bij deze stad vielen de snelle verbindingen en de goede informatie voor de reiziger in diverse talen op. Ook bestaat er in deze stad een uitgebreide website met duidelijke informatie voor reizigers.

Centrum Amsterdam goede verbinding met Schiphol
In Amsterdam viel op dat de informatie op kaartjesautomaten in de trams en bussen alleen in de Nederlandse taal werd gegeven. De verbinding tussen het Amsterdamse stadscentrum en de luchthaven is beter dan in de meeste Europese steden.

Laatste plaats voor Zagreb
Dit in tegenstelling tot Zagreb in Kroatië dat op de laatste plaats eindigde. De informatievoorziening voor reizigers is daar onder de maat. Samen met Ljubljana in Slovenië is het de enige stad uit de test die geen dienstregeling van het openbaar vervoer heeft op internet. Ook zijn er geen dienstregelingen bij de haltes te vinden en zelfs de namen van haltes zijn niet altijd te vinden. Een pluspunt is dat het openbaar vervoer in Zagreb wel de beschikking heeft over moderne bussen.

Meer informatie
Lees de hele test ‘Eurotest openbaar vervoer 2010 Betere informatievoorziening’ via de website van de ANWB

De ANWB wil betere informatievoorziening rond het openbaar vervoer. Met name de toepassing van multimodale reisinformatie kan worden verbeterd. Door slimme toepassing van mobiele media kan de reiziger direct en actueel informatie inwinnen en op basis daarvan keuzes maken.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ANWB