Namen plannen A2 Maastricht bekend

Het projectbureau A2 Maastricht heeft op donderdag 30 oktober 2008 de namen onthuld van de drie plannen voor stad en snelweg. De plannen zijn ontwikkeld door de marktpartijen Avenue2, Ba2M en Unie van Maastricht en worden op 16 november 2008 openbaar gemaakt. Vanaf dat moment kunnen geïnteresseerden kennisnemen en reageren op elk afzonderlijk plan. De namen (in alfabetische volgorde) luiden:
AVENUE2: “DE GROENE LOPER, VANZELFSPREKEND”,
BA2M: “CITÉ EN ROUTE, DÉ OPLOSSING VOOR VERBINDEN EN DOORSTROMEN.” en
UNIE VAN MAASTRICHT: “VERRASSENDE VERBINDINGEN”.

Drie plannen voor stad en snelweg

Het afgelopen anderhalf jaar werkten Avenue2, BA2M en Unie van Maastricht in
samenspraak met projectbureau A2 Maastricht elk aan een eigen aanpak voor A2 Maastricht. De conceptplannen bevatten oplossingen voor onder meer verkeer, stedenbouw, milieu en leefomgeving, evenals een eigen aanpak voor de uitvoering. De plannen zijn getoetst op maakbaarheid, haalbaarheid en vergunbaarheid. De marktpartijen zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de plannen. Op 16 november worden de plannen openbaar en kunnen geïnteresseerden en belanghebbenden hun mening geven over elk plan. Deze Consultatieperiode duurt van 16 november 2008 tot en met 16 januari 2009.

Plannen bekend maken en geïnteresseerden laten reageren midden in een aanbestedingsproces, dat meestal achter gesloten deuren plaatsvindt, is zeer bijzonder. De samenwerkende publieke partijen voor A2 Maastricht vinden het belangrijk dat iedereen nog tijdens het maakproces kennis kan nemen van de verschillende oplossingen voor stad en snelweg. Het projectbureau A2 Maastricht en de drie marktpartijen treffen op dit moment de laatste voorbereidingen voor de Consultatieperiode waarin Avenue2, BA2M en de Unie van Maastricht hun eigen plannen zullen toelichten.

Drie marktpartijen

Avenue2, BA2M en Unie van Maastricht zijn samenwerkingsverbanden van meerdere bedrijven. Zij hebben de handen ineen geslagen voor het project A2 Maastricht met haar verkeerskundige én stedenbouwkundige opgave.

Avenue2 bestaat uit Strukton en Ballast Nedam. Ondersteund door West8, ARCADIS Nederland, 4Cast, DGMR, Humblé Architecten, Imtech, Peek Traffic, Fakton, Made by Mistake en Bex*communicatie.

BA2M bestaat uit BAM Civiel en BAM Wegen, BAM Vastgoed, AM Ontwikkeling met als adviseur Royal Haskoning Nederland. Ondersteund door ZUS [Zones Urbaines Sensibles], Vandehoek Coenegracht + Kromwijk, Alberto Nicolau Arquitectos, Xaveer De Geyter Architecten en Adviesbureau De Wildernis.

Unie van Maastricht bestaat uit VolkerWessels, Heijmans, Rijnboutt van der Vossen Rijnboutt, KCAP architects&planners, Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, Zwarts & Jansma architecten, DHV en Witteveen+Bos.

Bekijk en reageer

Op 16 november worden de drie plannen voor A2 Maastricht openbaar gemaakt. Geïnteresseerden kunnen de drie plannen dan bekijken in het Consultatiecentrum in stadion de Geusselt, Stadionplein 6B t/m 6D (voorzijde). Tijdens de Consultatiemarkten zijn plannenmakers en specialisten van de drie marktpartijen aanwezig, die uitleg geven en vragen beantwoorden over hun eigen plan. De Consultatiemarkten vinden plaats op zondag 16 november, zaterdag 22 november, dinsdag 2 december, zaterdag 13 december, dinsdag 6 januari en dinsdag 13 januari, telkens van 15.00 tot 19.00 uur.

Daarnaast kunnen geïnteresseerden op dinsdagen en woensdagen (16 november t/m 20 december én 5 januari t/m 16 januari) van 15.00 tot 19.00 uur in het Consultatiecentrum terecht om zelf de plannen te bekijken.

Tot en met 16 januari 2009 kunnen geïnteresseerden en belanghebbenden via internet aangeven wat zij van elk plan afzonderlijk vinden. Daarmee wordt geen keuze gemaakt. Met de reacties kunnen de marktpartijen hun conceptplannen verder aanscherpen, waarna zij elk hun definitieve plan indienen. Volgens de huidige planning wordt in juli 2009 de beslissende keuze gemaakt.

In de Projectorganisatie A2 Maastricht werken Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Gemeente Maastricht, Provincie Limburg en Gemeente Meerssen samen aan een betere doorstroming, leefomgeving en bereikbaarheid van Maastricht en regio.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: A2 Passage Maastricht