Siemens Nederland beboet door NMa voor kartel verkeersregelinstallatie

Den Haag – Siemens Nederland is beboet door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voor de deelname aan een kartel dat het vormde samen met vier andere bedrijven in Nederland. Het kartel verdeelde in de periode 1998 tot en met 2003 opdrachten voor zogeheten verkeersregelinstallaties, zonder de prijs ervan op te drijven. In het kader van de clementieregeling voor bouwondernemingen meldde Siemens Nederland zich in 2004 vrijwillig bij de NMa. De opgelegde boete bedraagt 197.821 euro.

Siemens Nederland betreurt de overtreding van de mededingingswetgeving en heeft alle medewerking gegeven aan het NMa onderzoek. De onderneming gaat niet in beroep tegen de beslissing.

Een verkeersregelinstallatie (VRI) verzamelt via meetpunten in het wegdek en sensoren gegevens over de aantallen voertuigen die een kruising naderen. Op basis van deze informatie bepaalt de processor welke verkeerslichten op de kruising rood, oranje of groen gaan branden. Ook wachttijdberekeningen worden doorgevoerd zodat het verkeer optimaal kan doorstromen.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
NMa beboet leveranciers verkeersregeltoestellen, verkeersregelinstallaties (07-07-2008)

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Siemens Nederland N.V.