ProRail: NMa maakt weg vrij voor maatwerk en groei op het spoor

Utrecht – De uitspraak van de NMa naar aanleiding van een klacht van de NS over de tariefsverhoging voor gebruik van het spoor luidt een nieuwe fase in. Hoewel de uitspraak voor ProRail voor de korte termijn een tegenvaller is, opent deze in meer principiële zin de deur naar meer maatwerk en groei op het spoor. De NMa stelt dat ProRail extra kosten voor veiligheid en capaciteit: “in beginsel in haar tarieven mag doorberekenen”.


Tegenvaller

Over de meerkosten van ruim 28 miljoen euro die ProRail maakte om de vervoerder de gewenste extra capaciteit voor 2008 te leveren is volgens de NMa geen expliciete afspraak gemaakt. Dat betekent dat dit bedrag niet in zijn geheel bij de vervoerder in rekening kan worden gebracht. ProRail zal onderzoeken hoe deze kosten kunnen worden gedekt.


Beginsel

Het principe dat meerkosten die voortvloeien uit specifieke capaciteitswensen van vervoerders aan die vervoerders mogen worden doorberekend wordt door de NMa ondersteund. Directeur Capaciteitsverdeling Pieter Kraaijveld stelt in een reactie dat “deze uitspraak de deur opent naar spoorcapaciteit à la carte en meer groei, en dat is wat onze klanten van ons vragen”

ProRail en de vervoerders onderzoeken samen de mogelijkheden bij het vaststellen van de gebruikvergoeding en capaciteitsverdeling voor 2009.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
NMa: ProRail moet spoortarief NS verlagen (11-06-08)

NS: extra infraheffing in 2008 van de baan (11-06-2008)

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail