20,6 mln voor toegankelijke bushaltes Brabant

‘s-Hertogenbosch – Minder-validen en mensen met een kinderwagen moeten eenvoudig gebruik kunnen maken van bushaltes. Om dit snel voor elkaar te krijgen kunnen gemeenten subsidie krijgen.

De Provincie heeft hiervoor een budget van €20,6 miljoen.

Een paar eisen: het perron moet 18 centimeter hoog en 1.00-1.50 meter breed. Dit is van belang in verband met het draaien van sommige rolstoelen. Ook moeten er blindegeleidelijnen en een rolstoeloprit zijn.

Voor elke halte die voor 1 april 2009 gerealiseerd wordt, kan een gemeente € 15.000 ontvangen. Daarna kan men (tot 2012) € 12.500 per halte aanvragen. Hiermee hopen Gedeputeerde Staten een impuls te geven aan het toegankelijk maken van veel haltes. Vooral haltes bij scholen en ziekenhuizen moeten snel worden aangepast.

De Provincie heeft met het ministerie van Verkeer en Waterstaat de afspraak dat uiterlijk in 2015 68% van de reizigers gebruik kunnen maken van alle bushaltes. In Brabant, uitgezonderd het SRE-gebied, zijn ongeveer 3300 haltes, exclusief de buurtbushaltes. Op termijn moeten alle haltes toegankelijk zijn.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Noord-Brabant