Rijkswaterstaat wint eerste Rijksinkooptijger

Persbericht afkomstig van het Regiebureau Inkoop Rijksoverheid

Den Haag – Het ministerie van VenW/Rijkswaterstaat heeft met het project instandhouding van rijkswegen in Zeeland de eerste Rijksinkooptijger gewonnen. Deze prijs is voor het team dat de beste inkoopprestatie leverde voor de rijksoverheid en is uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Vredespaleis in Den Haag.

Volgens de jury heeft het winnende project veel impact gehad op de eigen organisatie en de leveranciersmarkt. Rijkswaterstaat heeft het gedurfd om na te denken over het uitbesteden van tot nu toe kerntaken en de markt heeft het aangedurfd hierop in te schrijven. Ook de klanten van de overheid – burgers en bedrijven – hebben voordeel van deze keuzes van Rijkswaterstaat Zeeland. Ander aansprekend punt is dat dit project gemakkelijk kopieerbaar is en daardoor door andere organisaties ook toegepast kan gaan worden en veel voordelen opleveren.

Andere winnaars

Het project van Rijkswaterstaat was zowel de beste in de categorie De sprong vooruit (voor het team dat de grootste sprong op de professionaliteitladder heeft gemaakt) als hoofdprijswinnaar. In de categorie ‘De aanbesteding waar wij trots op zijn’ won het project Renovatie Financiën (team van Financiën en de Rijksgebouwendienst), volgens de jury omdat ‘Het een mooie combinatie van Total Cost of Ownership en innovatief inkopen is’.

Het team van het project Energie, waarin alle departementen samenwerken, was de beste in de categorie De voorbeeldige samenwerking. ‘Dit samenwerkingsverband heeft geresulteerd in een rijksbrede inkoopstrategie voor energie, veelvuldig gebruik van elektronische veilingen, aanzienlijke besparingen en een samenwerkingsklimaat waarin kennis wordt gedeeld en nieuwe uitdagingen worden aangegaan, zoals groen inkopen’, aldus de jury.

De hoofdwinnaars van de Rijksinkooptijger zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de Dutch Sourcing Awards op 3 april.

De Rijksinkoopprijs is een initiatief van het Regiebureau Inkoop Rijksoverheid en werd voor de eerste keer georganiseerd. Het Regiebureau wil hiermee goed presterende inkoopteams van de rijksoverheid in het zonnetje zetten. CPO Siep Eilander: “Ik wil dat wij gezamenlijk laten zien waar we goed in zijn, maar dat niet alleen, we moeten gezamenlijk bepalen wat we goed vinden."

Ruim twintig projectteams binnen de rijksoverheid hadden zich aangemeld voor de prijs. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van Jeroen Harink, NEVI hoogleraar inkoopmanagement aan de Vrije Universiteit Amsterdam, beoordeelde de inzendingen.

Over het Regiebureau Inkoop Rijksoverheid

Het Regiebureau Inkoop Rijksoverheid heeft als opdracht de professionalisering van de inkoop binnen de rijksoverheid te stimuleren. Speerpunten zijn de rijksbrede inkoopinformatie op orde brengen, invoeren van categoriemanagement en het ondersteunen van het gehele inkoopproces met behulp van ICT-instrumenten.

Het Regiebureau is opgericht op 1 juli 2006 met aan het hoofd de Chief Procurement Officer (CPO). Het is een dienst van EZ met interdepartementale taken. De minister van EZ is politiek verantwoordelijk voor de professionalisering van de inkoop bij de rijksoverheid.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie Economische Zaken