HSL-verbinding Eindhoven-Venlo-Düsseldorf haalbaar

Een hogesnelheidstrein tussen Eindhoven, Venlo en Düsseldorf is haalbaar. Dat blijkt uit het HST Cross Border Connect-onderzoek van de steden Eindhoven en Venlo, de regio’s Eindhoven, Venlo en Aken, de kamers van koophandel van Limburg en Mitllerer Niederrhein, en de provincies Limburg en Noord-Brabant.

Het huidige aantal reizigers tussen Venlo en Düsseldorf van 1800 reizigers per dag kan met zeventig procent stijgen als de kwaliteit omhoog gaat. Dat betekent onder meer kwalitatief betere treinen, minder stops en meer doorgaande treinen.

Het aantal reizigers kan nóg meer omhoog door aan te haken aan de economische ontwikkelingen, zoals Brainport Eindhoven, Greenport Venlo, de verder ontwikkeling van de Tradeports in Venlo, de toename van het gebruik van Airport Düsseldorf door Nederlandse reizigers, het stijgend aantal Duitse studenten aan Nederlandse opleidingen, de toename van Duitse toeristen en de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012.

“Het belang van beter grensoverschrijdend personenspoorvervoer wordt gedeeld door alle partijen, zowel aan Nederlandse als aan Duitse zijde”, zegt de Venlose wethouder Herman Janssen (Ruimte & Wonen). “Vervoerders en overheden moeten nu aan de slag om verbindingen te realiseren. Een eerste stap zou de uniformering van de kaartverkoop kunnen zijn.”

Er zijn wel extra investeringen nodig. Daarvoor hoopt de betrokken organisaties op Europese subsidies. “Op korte termijn ga ik daarover met mijn Eindhovense collega wethouder Erik van Merrienboer verder praten”, kondigt de Venlose wethouder Janssen aan.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Venlo