Havenbedrijf sluit derde lening in een maand tijd

Financieringsbehoefte van 2 miljard nu gestild

Havenbedrijf Rotterdam en een bankenconsortium van ING, Fortis en Rabo hebben een financieringsovereenkomst voor € 450 miljoen afgesloten. Het is de derde grote lening die het Havenbedrijf afsluit binnen één maand. Eerder werden leningen beklonken met de Europese Investeringsbank (€ 900 mln) en de Bank Nederlandse Gemeenten (€ 450 mln). De bedragen zijn bestemd voor de aanleg van Maasvlakte 2 en infrastructuur in bestaand Rotterdams havengebied.

BNG, ING, Fortis en Rabo verstrekken ook nog ieder € 50 miljoen aan werkkapitaal.

Het bankenconsortium staat onder leiding van ING.

“Met het afsluiten van deze leningen van in totaal € 2 miljard voorzien wij voor de komende jaren ruimschoots in onze financieringsbehoefte, inclusief de aanleg van Maasvlakte 2”, aldus financieel directeur Thessa Menssen.

Dit najaar begint de aanleg van Maasvlakte 2. De eerste terminals van het nieuwe haven- en industriecomplex van 2000 hectare worden in 2013 in gebruik genomen. De gehele aanleg van de Maasvlakte 2 is geraamd op een investering van € 3 miljard. De demping van een gedeelte van het Hartelkanaal, de aanleg van de Euromax containerterminal en de twee LNG-terminals op de Maasvlakte zijn andere infrastructurele werken die het Havenbedrijf onder handen heeft.

In totaal investeren Havenbedrijf, overheid en bedrijfsleven de komende vijf jaar voor circa € 12 miljard in de Rotterdamse haven.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Havenbedrijf Rotterdam (Port of Rotterdam)