Betere balans werk en privé in nieuwe cao railinfra

Woerden – Twee dagen onderhandelen hebben een principeakkoord voor een nieuwe cao railinfra opgeleverd. De nieuwe cao omvat verscheidene afspraken waardoor de balans tussen werk en privé en de toekomst van werknemers verbeterd wordt en kent een loonsverhoging van 6,75 procent. De cao is afgesloten voor 27 maanden.

"We zijn blij met het resultaat. Deze cao biedt werknemers meer zeggenschap over hun eigen situatie en een mooie toekomst aan de branche," aldus Egon Groen en Arjan Huizinga, namens de bonden. In de cao is onder meer afgesproken dat werknemers dertien van de zeventien zondagen voortaan zelf mogen inplannen. Ook is de regeling voor arbeidstijdenmanagement sterk vereenvoudigd.

Naast de afspraken over werk en vrije tijd is er ook aandacht voor scholing en levensfasebewust personeelsbeleid. Werknemers krijgen een recht op scholing, waar zowel het individuele belang als het bedrijfsbelang meetelt. Een werkgroep gaat mogelijkheden uitwerken om ouderen gezond hun pensioen te laten halen. Ook wordt er een aanpak ontwikkeld voor werkdruk in de bedrijfstak.

In de railinfra werken ongeveer 4500 werknemers.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: FNV Bouw