Betuweroute wint gerenommeerde Duitse prijs

Utrecht – De STUVA-prijs voor bijzondere innovaties of projecten op het gebied van ondergronds bouwen is vandaag toegekend aan de Betuweroute. De Betuweroute krijgt deze prijs voor de innovaties en kennis die de bouw van drie boortunnels heeft opgeleverd.

De prijs werd uitgereikt tijdens het tweejaarlijkse STUVA-congres in Keulen, waar deze week 1300 deelnemers uit een groot aantal Europese landen samenkomen. Het juryrapport geeft aan dat de prijs aan de Betuweroute is toegekend vanwege: “De vele innovaties die toegepast zijn bij de bouw van de drie boortunnels: tunnel Pannerdensch Kanaal, Sophiatunnel en de Botlektunnel. Het boren van deze tunnels heeft geleid tot nieuwe kennis op het terrein van boren in slappe bodem. Nederland heeft op dat terrein een mondiale koppositie verworven. De bij de Betuweroute ontwikkelde kennis wordt inmiddels toegepast bij projecten binnen (Hubertustunnel en de Noord – Zuidlijn) en buiten Nederland.

Patrick Buck, voormalig projectdirecteur Betuweroute en tegenwoordig directeur Infraprojecten bij ProRail, nam de prijs in ontvangst. Hij liet weten verguld te zijn met deze belangrijke prijs: “het is een erkenning voor de bijzondere prestatie die we geleverd hebben. We hebben veel gedaan om de ontwikkelde kennis voor anderen te ontsluiten. Wat we geleerd hebben over onderwerpen zoals de Waardse Alliantie, Externe Kwaliteitsborging, de bouw van de Botlekspoortunnel is vastgelegd in boekjes, artikelen en presentaties. Dit en andere publicaties zijn te vinden op www.kennis.betuweroute.nl Ik raad iedereen aan daar eens op rond te neuzen”.

STUVA is een gerenommeerd Duits onderzoekinstituut op het gebied van ondergronds bouwen. Veel grote Duitse ingenieursbureaus, kennisinstituten en bouwbedrijven zijn aangesloten bij de STUVA. Het is de vijfde keer dat deze prijs is uitgereikt. Eerdere winnaars waren producent van tunnelboormachines Herrenknecht en de Zwitserse Lötschbergtunnel en de Gotthard basis tunnel.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Betuweroute