Eurlings stelt 2 versnellingscommissies in

Eurlings wil snellere besluiten over infrastructuur

Den Haag – Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat wil de besluitvorming over infrastructuurprojecten versnellen en de mogelijkheden van private financiering voor infrastructuur op een rij krijgen. Hiervoor stelt hij binnenkort twee commissies in.

Peter Elverding is door minister Eurlings gevraagd als voorzitter van de commissie ‘snelle besluitvorming infrastructuur’. De heer Elverding was tussen 1 juli 1999 en 1 mei 2007 voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke DSM N.V. Hij was daarvoor al sinds 1995 lid van de Raad van Bestuur.

Dr H.O.C.R. Ruding wordt de voorzitter van de commissie ‘private financiering infrastructuur’. De heer Ruding is President-commissaris van de Bank Nederlandse Gemeenten, voormalig minister van Financiën en voormalig vice-voorzitter van de Citibank.

De commissie ‘snelle besluitvorming infrastructuur’ gaat bekijken waar de oorzaken van de vertraging van infrastructuurprojecten liggen en waar versneld kan worden, op een maatschappelijk zorgvuldige manier. Ook de eventuele noodzaak van speciale wetgeving komt aan bod. In de taakopdracht wordt de commissie gevraagd aan te geven wat de werkelijke oorzaken van de vertraging van grote infrastructuurprojecten zijn. Daarnaast is het de bedoeling dat de commissie adviseert over mogelijke oplossingen om geconstateerde vertragingen ongedaan te maken.

Omdat het bedrijfsleven in toenemende mate geïnteresseerd is in de mogelijkheden om te investeren in publieke infrastructuur, wil minister Eurlings dat de commissie ‘private financiering infrastructuur’ onderzoekt aan welke voorwaarden moet worden voldaan om dit mogelijk te maken. Ook zal de commissie adviseren over de publieke afwegingen die daarbij moeten worden gemaakt. De implicaties van private investering voor de organisatie van het wegverkeer komen eveneens aan bod.

Eurlings vraagt de commissies begin 2008 met de eerste resultaten te komen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat