Installateur moet meer gaan ontwerpen en adviseren

Faalkosten beperken door installateur te betrekken bij ontwerpfase

Rotterdam – De rol van het installatiebedrijf wordt steeds belangrijker in het bouwproces. Volgens 82% van de bedrijven uit de bouwsector zou het goed zou zijn als het installatiebedrijf eerder bij het bouwproces wordt betrokken vanwege het toenemende belang van het energiegebruik in gebouwen. Wanneer de installateur of bouwer al in de ontwerpfase aan tafel zit, neemt de kans op faalkosten bovendien af. Integraal ontwerpen en bouwen wordt dan ook door 66% van de bedrijven gezien als de belangrijkste manier om faalkosten te reduceren. Dit blijkt uit recent onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 600 bedrijven uit de bouwsector.

Installateur moet eerder in bouwproces

Door toenemende eisen op het gebied van energieprestatie, zoals de EPC-norm en het energielabel, wordt de installatiecomponent van een gebouw steeds belangrijker. Met de stelling ‘’Omdat het energiegebruik in gebouwen steeds belangrijker wordt, zou het goed zijn als het uitvoerende installatiebedrijf eerder bij het bouwproces betrokken wordt’’, is 82% van de bedrijven het dan ook (zeer) eens. Vooral de aannemers B&U (89%) en de installateurs zelf (90%) zijn het (zeer) met deze stelling eens. Van de architecten en afbouwers is driekwart het (zeer) met de stelling eens.

Integraal bouwen en ontwerpen leidt tot minder faalkosten

Een van de belangrijke oorzaken van faalkosten is het gebrek aan afstemming tussen de ontwerpende en uitvoerende partijen. Integraal bouwen en ontwerpen, een organisatievorm waarbij de bouwer of installateur in de rol van hoofdaannemer al bij de ontwerpfase wordt betrokken, wordt door 66% van de bedrijven gezien als de belangrijkste manier om faalkosten te reduceren.

De verschillende marktpartijen kregen hiervoor de volgende stelling voorgelegd: “Integraal ontwerpen en bouwen is de belangrijkste manier om faalkosten te laten afnemen”. Van de aannemers B&U, installateurs en architecten was driekwart het (zeer) met de stelling eens. Voor de handel, afbouwers en klussenbedrijven is de organisatievorm waarin een project tot stand komt minder van belang. Toch ziet gemiddeld 58% van deze bedrijven ook integraal bouwen en ontwerpen als de belangrijkste manier om faalkosten te laten afnemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: USP Marketing Consultancy BV