Groei van wegtransport in Oost-Europa

Amsterdam – De groei van Transport & Logistiek in Oost-Europa is voor Nederlandse ondernemers dé ontwikkelingskans. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Internationalisering in Europees perspectief’ van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en de ING Bank dat maandag 20 november 2006 gepresenteerd is. Veertig procent van de grotere logistieke bedrijven heeft deze groeimarkt verankerd in zijn bedrijfsstrategie.

De Transport & Logistiek branche kan profiteren van de exportgedreven groei van de economie. Pieter Jan van den Brink, directeur ING Bank, verantwoordelijk voor de divisie Bedrijven en Instellingen: “Eind 2005 kondigde zich deze kans aan door de groei in omzet van de grote bedrijven. En nu is het moment daar om te accelereren door de stijgende prijzen voor logistieke dienstverlening.” Toch geeft zeventig procent van de ondernemers aan geen plannen te hebben voor internationalisering. Twintig procent van de bedrijven denkt de komende jaren andere over te nemen. Opvallend is dat maar tien procent van de kleinere bedrijven (met minder dan vijftig werknemers) overgenomen denkt te worden. Vanwege gebrek aan capaciteit is het juist voor deze bedrijven belangrijk keuzes te maken voor bijvoorbeeld een niche-benadering of samenwerking met andere dienstverleners.

Het einde van de ontwikkeling in Oost-Europa is nog niet in zicht. Op dit moment is de groei van het wegtransport in bijvoorbeeld Polen hoger dan tien procent. Aan middelen is geen gebrek maar personeel is moeilijk te krijgen. De steeds krappere arbeidsmarkt kan succes in Oost-Europa in de weg staan.

De ING Bank biedt zowel particuliere als zakelijke klanten een breed pakket aan financiële diensten. Met circa 10.000 werknemers en 250 kantoren in Nederland is de ING Bank een aanbieder van financiële producten die met haar klanten meedenkt over geldzaken. De ING Bank is een Nederlands onderdeel van de ING Groep, een wereldwijd opererende financiële dienstverlener op het gebied van bankieren, verzekeren en vermogensbeheer.

KNV-Goederenvervoer is de werkgeversorganisatie van de toonaangevende logistieke dienstverleners en goederenvervoerbedrijven in Nederland.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ING Bank